Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes ZM Konarczak: Szara strefa w handlu mięsem ma się dobrze

  • Autor: Bilans Dodatni
  • Data: 18-04-2011, 13:47
Prezes ZM Konarczak: Szara strefa w handlu mięsem ma się dobrze
Na fot. Józef Konarczak, prezes ZM Konarczak

Dość często słyszy się opinię, że nadeszły właśnie znakomite czasy dla małych przetwórców mięsa. Z moich doświadczeń i obserwacji wynika coś innego - mówi w wywiadzie dla magazynu Bilans Dodatni Józef Konarczak, prezes ZM Konarczak a od niedawna również wiceprzewodniczący Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP.

W ocenie Konarczaka jednym z powodów pogorszenia się sytuacji małych i średnich zakładów mięsnych jest ustawa o uboju gospodarczym, która weszła w życie w listopadzie ubiegłego roku. - Pod tę ustawę „podpięła się" szara strefa, czego obawialiśmy się i na co zwracaliśmy uwagę ministra rolnictwa - zauważa na łamach Bilansu Dodatniego wiceprzewodniczący SRW RP. - Szara strefa ma się teraz u nas dobrze i bezpiecznie - akcentuje.

Zakładów mięsnych działających w szarej strefie nie da się kontrolować. - Działają nielegalnie, czyli poza jakimkolwiek nadzorem, bo nie są ewidencjonowane. Nie płacą żadnych podatków. Nie muszą wyciągać pieniędzy na dziesiątki różnorodnych badań. Nie muszą się dostosowywać - tłumaczy Józef Konarczak.

W Bilansie Dodatnim zwraca też uwagę na powrót do produkcji wędlin w marketach. - Taka produkcja podlega jedynie kontroli sanitarnej. Marketowe masarnie nie muszą spełniać tych wszystkich wymogów weterynaryjnych, jakie są od nas wymagane - podkreśla. Jego zdaniem nie jest to rozwiązanie fair wobec zakładów przetwórczych, które płaciły i płacą ogromną cenę za dostosowanie się do wymogów krajowych i unijnych.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • dbr 19-04-2011, 19:03:
Szara strefa to dobro.
  • obserwator 18-04-2011, 15:33:
Zapraszam na targowisko do Otwocka, gdzie można zobaczyć jak w pocie czoła "pracują" inspektorki z Sanepidu!!! Bazar właściwie bez kontroli. Kolejny bazar to miejsce na Pradze w Warszawie nieopodal Kawczej istny raj dla nielegalnej kiełbasy i mięsa!!! Proszę zobaczyć o której zjawiają się pracusie z Sanepidu!!! KOlejne miejsce to bazar w Halinowie!!! Wszystko to super miejsca. Kiedyś zupełnie przypadkiem byłem podczas kontroli sklepu!!! Panie Z Sanepidu chodziły jak słonie w składzie porcelany! Panowie z SRW RP piszcie listy do Sawickiego żeby wyrwał detal z Sanepidu i dał go Weterynarii. Kilka kar po pare tysięcy i wieść się rozniesie i trochę się uspokoi!!!
  • maciej 18-04-2011, 14:43:
święte słowa panie Konarczak

Zobacz wszystkie komentarze (3)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 138) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH