Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Krzysztof Borkowski: Przed rynkiem kurczaka i indyka jest przyszłość

  • Autor: Barbara Woźniak, portalspozywczy.pl
  • Data: 12-12-2013, 14:30
Prezes ZM Mościbrody: Przed rynkiem drobiu jest przyszłość
Krzysztof Borkowski, prezes ZM Mościbrody

Krzysztof Borkowski, prezes Zakładu Mięsnego Mościbrody, ocenia w wywiadzie dla serwisu portalspozywczy.pl, że przed rynkiem kurczaka i indyka jest przyszłość, dlatego spółka chce zwiększać produkcję w tym segmencie.

- Rynek drobiu rozwija się bardzo dynamicznie. Jesteśmy w trakcie pozyskiwania pozwoleń na własne farmy indycze. Rynek jest niestabilny, jeśli chodzi o surowiec, a zależy nam na stałości dostaw do klienta. W takim kierunku zmierzamy - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Borkowski

- Przed rynkiem drobiu, a w szczególności indyka widzę dobrą przyszłość. Zapotrzebowanie na mięso i produkty indycze rośnie zwłaszcza w krajach wschodnich, takich jak Rosja i Białoruś. Coraz więcej osób jest przekonanych, że to mięso jest lepsze jakościowo - dodaje.

Prezes podkreśla, że spółka zajmuje się przetwórstwem mięsa czerwonego, ale też coraz bardziej rozwija przetwórstwo drobiu.

- Mamy dwa zakłady. W pierwszym zajmujemy się mięsem czerwonym, czyli wieprzowiną i wołowiną. Drugi specjalizuje się w mięsie indyczym. Sektor mięsa drobiowego jest generalnie lepiej zorganizowany. Na rynku działają większe gospodarstwa. Drobiarskie grupy producenckie są mocniejsze od funkcjonujących na rynku mięsa czerwonego - mówi prezes Borkowski.

- To sprawia, że rynek indyka jest bardziej przewidywalny, jeśli chodzi o surowiec. Łatwiej jest nam współpracować z tą grupą hodowców. Poza tym cena drobiu w Polsce jest o wiele, bo aż o ok. 20 proc. niższa niż w krajach Unii Europejskiej i na rynkach państw trzecich. Ta sytuacja pomaga nam przebić się na tamtejsze rynki - dodaje.

Pytany jaka ma być docelowa struktura skupu - ile od rolników, a ile z własnych farm w ZM Mościbrody Borkowski odpowiada: Chcielibyśmy mieć około 30 proc. z własnych farm.

I zaznacza, że ZM Mościbrody powiększa obecnie produkcję drobiu. Spółka dokonała kilka inwestycji, np. w nowoczesną oczyszczalnię ścieków, oraz w obiekty chłodnicze, a w tej chwili trwa proces inwestycyjny w produkcję mięsa mielonego, ponieważ chce je dostarczać do sieci marketów.

- Zwiększamy też rynek pracy, bo zakład indyków jest w gminie, gdzie jest bardzo duże bezrobocie - chyba jedno za największych w województwie mazowieckim. Nasza działalność znacznie poprawiła tutejszy rynek pracy. Daliśmy szansę rozwoju gminom, które się bardzo wyludniały. Dziś ludzie mają tam pracę - podkreśla Borkowski.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 973) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH