REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Krzysztof Borkowski: Przed rynkiem kurczaka i indyka jest przyszłość

  • Autor: Barbara Woźniak, portalspozywczy.pl
  • Data: 12-12-2013, 14:30
Prezes ZM Mościbrody: Przed rynkiem drobiu jest przyszłość
Krzysztof Borkowski, prezes ZM Mościbrody

Krzysztof Borkowski, prezes Zakładu Mięsnego Mościbrody, ocenia w wywiadzie dla serwisu portalspozywczy.pl, że przed rynkiem kurczaka i indyka jest przyszłość, dlatego spółka chce zwiększać produkcję w tym segmencie.

REKLAMA

- Rynek drobiu rozwija się bardzo dynamicznie. Jesteśmy w trakcie pozyskiwania pozwoleń na własne farmy indycze. Rynek jest niestabilny, jeśli chodzi o surowiec, a zależy nam na stałości dostaw do klienta. W takim kierunku zmierzamy - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Borkowski

- Przed rynkiem drobiu, a w szczególności indyka widzę dobrą przyszłość. Zapotrzebowanie na mięso i produkty indycze rośnie zwłaszcza w krajach wschodnich, takich jak Rosja i Białoruś. Coraz więcej osób jest przekonanych, że to mięso jest lepsze jakościowo - dodaje.

Prezes podkreśla, że spółka zajmuje się przetwórstwem mięsa czerwonego, ale też coraz bardziej rozwija przetwórstwo drobiu.

- Mamy dwa zakłady. W pierwszym zajmujemy się mięsem czerwonym, czyli wieprzowiną i wołowiną. Drugi specjalizuje się w mięsie indyczym. Sektor mięsa drobiowego jest generalnie lepiej zorganizowany. Na rynku działają większe gospodarstwa. Drobiarskie grupy producenckie są mocniejsze od funkcjonujących na rynku mięsa czerwonego - mówi prezes Borkowski.

- To sprawia, że rynek indyka jest bardziej przewidywalny, jeśli chodzi o surowiec. Łatwiej jest nam współpracować z tą grupą hodowców. Poza tym cena drobiu w Polsce jest o wiele, bo aż o ok. 20 proc. niższa niż w krajach Unii Europejskiej i na rynkach państw trzecich. Ta sytuacja pomaga nam przebić się na tamtejsze rynki - dodaje.

Pytany jaka ma być docelowa struktura skupu - ile od rolników, a ile z własnych farm w ZM Mościbrody Borkowski odpowiada: Chcielibyśmy mieć około 30 proc. z własnych farm.

I zaznacza, że ZM Mościbrody powiększa obecnie produkcję drobiu. Spółka dokonała kilka inwestycji, np. w nowoczesną oczyszczalnię ścieków, oraz w obiekty chłodnicze, a w tej chwili trwa proces inwestycyjny w produkcję mięsa mielonego, ponieważ chce je dostarczać do sieci marketów.

- Zwiększamy też rynek pracy, bo zakład indyków jest w gminie, gdzie jest bardzo duże bezrobocie - chyba jedno za największych w województwie mazowieckim. Nasza działalność znacznie poprawiła tutejszy rynek pracy. Daliśmy szansę rozwoju gminom, które się bardzo wyludniały. Dziś ludzie mają tam pracę - podkreśla Borkowski.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (21 484) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH