Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes ZM Mościbrody: W sektorze mięsnym mogłyby powstać grupy producenckie

  • Autor: Barbara Woźniak, portalspozywczy.pl
  • Data: 19-12-2013, 13:22
Prezes ZM Mościbrody: W sektorze mięsnym mogłyby powstać grupy producenckie
Krzysztof Borkowski, prezes ZM Mościbrody

Zakład Mięsny Mościbrody nie planuje połączenia z inną firmą przy obecnej koniunkturze na rynku mięsa, ale prezes spółki Krzysztof Borkowski roztacza wizję tworzenia silnych grup producenckich. Program Rozwoju Obszarów Wiejskich (PROW) powinien uwzględniać wsparcie dla takiego pomysłu - mówi w wywiadzie dla serwisu portalspozywczy.pl prezes Krzysztof Borkowski.

- Połączenie przy obecnej koniunkturze na rynku mięsa jest dla nas raczej mało prawdopodobne. Natomiast możliwe jest inna rozwiązanie. W PROW na przyszły okres programowania należałoby uwzględnić wsparcie dla tworzenia silnych grup producenckich, takich jakie z powodzeniem działają np. w branży owocowo-warzywnej - mówi w wywiadzie dla serwisu portalspozywczy.pl Krzysztof Borkowski.

- W ich ramach poszczególni właściciele tworzą spółkę albo spółdzielnię dając jakieś udziały. Tworzą silną grupę, budują wspólną mroźnię, wspólną chłodnię, wspólne miejsce pakowania i konfekcjonowania. Taka współpraca przynosi ogromne korzyści biznesowe - dodaje.

- Jeżeli na tego typu inicjatywy otrzymamy subwencjonowanie na poziomie 75 czy 80 proc., jak w przypadku producentów owoców i warzyw, na co namawiam ministra rolnictwa, to powstanie to wtedy samoistnie. A jeżeli będzie na poziomie 40 proc., to nigdy to nie powstanie. W tym przypadku sygnał musi pójść od strony rządowej - mówi również.

Zakład Mięsny Mościbrody jest producentem wędlin funkcjonującym na rynku od 1996 roku. Realizuje pełny profil produkcyjny, prowadząc skup i ubój trzody chlewnej, bydła i cieląt, rozbiór i konfekcjonowanie mięsa oraz produkcję wędlin w ponad 100 asortymentach.

Zakład dysponuje własną siecią dystrybucji, a jego produkty dostępne są głównie na terenie wschodniej i centralnej Polski w sklepach firmowych Zakładu Mięsnego Mościbrody.

W ofercie znajduje się ponad 100 gatunków wędlin, począwszy od tradycyjnej parówkowej, przez wędzonki po wyroby luksusowe. Produkowany jest także pełen asortyment mięsa wieprzowego, wołowego i podrobów.

Zakład Mięsny Mościbrody posiada uprawnienia do eksportu mięsa i wyrobów mięsnych na rynki Unii Europejskiej oraz kraje Europy wschodniej.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • annomys 29-12-2013, 19:48:
Ta wypowiedź jasno pokazuje że posłowie w Polsce chcą tworzyć prawo wyłącznie dla swoich potrzeb.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 087) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH