Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Teresa Jochemczyk, prezes ZM Mysław: Firmy mięsne będą zmuszone zmieniać asortyment

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 28-10-2014, 12:14
Prezes ZM Mysław: Firmy mięsne będą zmuszone zmieniać asortyment
Teresa Jochemczyk, prezes Zakładów Mięsnych Mysław (fot. mat. pras.)

W przyszłym roku ceny wieprzowiny i jej przetworów w Polsce i krajach unijnych mogą być niższe od notowanych w ubiegłych latach - prognozuje w wywiadzie dla portalspozywczy.pl Teresa Jochemczyk, prezes Zakładów Mięsnych Mysław.

- Jak ocenia Pani koniunkturę na rynku mięsa?

- Spożycie mięsa i jego przetworów było w 2013 roku najniższe od 11 lat i wyniosło 64,7 kg rocznie. W 2015 roku istotna będzie ilość pogłowia trzody chlewnej, ceny skupu żywca, ceny unijne i kurs złotówki do euro, choć to tylko kilka z ważniejszych czynników mających wpływ na rentowność firm mięsnych w Polsce, zwłaszcza ubojowo-produkcyjnych. Przesłanki rynkowe pozwalają jednak optymistycznie patrzeć w przyszłość. Wszystko wskazuje na to, że stopniowa poprawa sytuacji ekonomicznej w Europie wpłynie na lepszą koniunkturę.

- Co dokładnie ma Pani na myśli?

- Szacunki Komisji Europejskiej mówią, że do 2023 r. spożycie mięsa i jego przetworów wzrośnie do ponad 66,1 kg na osobę. Najszybciej będzie rosło spożycie mięsa drobiowego ze względu na jego niskie ceny oraz wysoką wartość zdrowotną. Spodziewamy się także wzrostu podaży wieprzowiny na krajowym rynku, dostrzegalny jest niewielki wzrost produkcji wołowiny. Nie pozostanie to bez wpływu na konieczność zmian w asortymencie wielu firm.

- Jak będą kształtować się ceny detaliczne mięsa w przyszłym roku?

- Na cenę mięsa i jego przetworów wpływ ma przede wszystkim cena skupu żywca, popyt krajowy oraz wielkość eksportu. Sytuacja w branży drobiarskiej jest inna niż na rynku wieprzowiny czy wołowiny. Szczególnie trudna jest sytuacja na rynku wieprzowiny. Wielu przedsiębiorców ma kłopot z magazynami wypełnionymi produktami, które wcześniej trafiały na rynki wschodnie. Znalezienie nowych rynków zbytu to długi proces, embargo dotknęło całą UE. Oznacza to, że ceny tego mięsa i jego produktów w Polsce i krajach unijnych mogą być niższe od notowanych w 2013 czy 2014 roku. Trend ten jest już dostrzegalny - na początku października za żywiec wieprzowy płacono średnio 4,55 z/kg. W analogicznym okresie 2013 r. średnia cena była o 21 proc. wyższa. Ponadto od czasu przystąpienia Polski do Unii Europejskiej na wysokość krajowych cen skupu trzody chlewnej największy wpływ mają unijne ceny wieprzowiny i kurs złotego w relacji do euro. W pierwszym kwartale 2015 r. spodziewałabym się dalszego spadku cen wieprzowiny.

- W przypadku drobiu będzie inaczej?

- Dość niska cena drobiu sprawia, że jemy coraz więcej tego mięsa i jego przetworów. Udział drobiu w konsumpcji mięsa stanowi niemal 40 proc. i wciąż rośnie. Nie licząc chwilowych wahań drób w ostatnich miesiącach drożeje, wciąż jednak pozostając najtańszym mięsem. Można więc się spodziewać, że ceny drobiu osiągną poziom cen podobnych do tych z ubiegłego roku, zachowując odpowiedni margines do cen pozostałych mięs.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

  • 10.

    JUBILEUSZOWA EDYCJA 14-16 maja 2018, Katowice • Spodek i MCK • Metropolia GZM

  • Nie możemy się doczekać! 👌 @BIPolska @EECKatowice @AirVeinPoland @CerviRobotics twitter.com/MichWasowski/s…
    @EECKatowice - (RT) @Pentacomp_SI
  • Nie obawiam się o źródła finansowania inwestycji - mówi w rozmowie z portalem @wnppl Paweł Borys, prezes @Grupa_PFR pytany o to, czy mniejsze wpływy z przyszłego budżetu Unii Europejskiego będą stanowiły dla nas duży problem. Jakie ma argumenty? #EKG2018 #EEC2018 @EECKatowice https://t.co/Ar46rCsVku
    @EECKatowice - (RT) @ElzbieciakTomek
  • Czy #biotechnologia w Polsce ma szansę stać się ważnym elementem innowacyjnej gospodarki? Na to pytanie odpowiadali podczas @EECKatowice m.in. liderzy przemysłu farmaceutycznego i eksperci. #EEC2018 #EKG2018 @rynekzdrowia bit.ly/2s3floz https://t.co/hd2DqreGPl
    @EECKatowice - (RT) @wojciech_kuta
  • Joseph BenAmram, prezes MSD w regionie EURAM na @EECKatowice: rozwój biotechnologii wymaga partnerstwa między rządem, firmami krajowymi i międzynarodowymi oraz ośrodkami badawczymi. #EEC2018 #EKG2018 @rynekzdrowia rynekzdrowia.pl/Farmacja/Biote… https://t.co/4jWpURT8yi
    @EECKatowice - (RT) @wojciech_kuta
  • MT @PwCCEE: twitter.com/PwCCEE/status/… The 10th @EECKatowice, the largest economic event in #CEE with 150 insp...
    @EECKatowice - (RT) @amitabhrjha
  • Kto może w unijnych negocjacjach nad budżetem czuć się wygranym? Jak to możliwe, że mamy więcej, ale mniej? W "Rządowej ławie" na pytania @adam_sierak odpowiada Jerzy @JerzyKwiecinski z @MIR_GOV_PL. Serdecznie polecamy całą rozmowę 👉👉👉 bit.ly/2rZ21k6 https://t.co/yQNOLL2YP2
    @EECKatowice - (RT) @wnppl
  • EKG 2018 w Katowicach. Kongres pełen wyzwań @se_pl @EECKatowice superbiz.se.pl/wiadomosci-biz…
    @EECKatowice - (RT) @SuperbizPL
  • We are pleased that once again our Warsaw team could be part of @EECKatowice. This year we supported two of our amazing clients @INGBankSlaski and @_PKEE_ in setting up the exhibition, filming, tweeting, taking pictures, and of course a lot of networking and fun. #work #Katowice https://t.co/9zvLpCf52O
    @EECKatowice - (RT) @AvenewMedia
  • Polecamy Waszej uwadze transmisje z wybranych sesji #EKG2018. Zapraszamy na YouTube: EEC Poland - bit.ly/2wRSK2O Grupa PTWP - bit.ly/2GjlEsf #EEC2018
    @EECKatowice
  • Jako partnerzy @EECKatowice mieliśmy okazję przeprowadzić panel dyskusyjny o roli młodych w kształtowaniu Europy. Dziękujemy @pherstowski, PROM, MAY, Zwolnieni z Teorii, @ELSAPoland, @aegeewarszawa i @tomanek_robert, rektorowi @UE_Katowice! #EEC2018 #YouthLeadership #YouthVoice https://t.co/57GpHAhcCa
    @EECKatowice - (RT) @AIESECPoland
Pobierz aplikację EEC
WIĘCEJ

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (17 615) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH