Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes ZM Mysław: Jutro finalizujemy dzierżawę części innego zakładu mięsnego na terenie Śląska

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 06-08-2009, 18:40
Prezes ZM Mysław: Jutro finalizujemy dzierżawę części innego zakładu mięsnego na terenie Śląska

Według oceny rzeczoznawcy straży pożarnej, który badał dzisiaj przyczyny pożaru w zakładach mięsnych Mysław, można wykluczyć umyślne podpalenie - informuje portalspozywczy.pl Lucjan Pilśniak, prezes ZM Mysław.

Pożar w ZM Mysław w Mysłowicach wybuchł dokładnie o 23:04. Straż pożarna przyjechała po 15 min. Ogień udało się ugasić w okolicach 5 rano. - Nie przypuszczałem, że ogień zdoła wyrządzić aż takie szkody - przyznaje Lucjan Pilśniak.

W ocenie straży pożarnej przyczyną wybuchu pożaru było zwarcie w znajdującej się na poddaszu zakładów instalacji elektrycznej. - Pracownicy będący w tym czasie na niższym poziomie usłyszeli głośny huk. Pojawiły się płomienie. Całe szczęście nikt z załogi nie ucierpiał - mówi prezes Mysława. - Niemniej, jeden ze strażaków uczestniczących w akcji pożarniczej doznał lekkiego zatrucia dymem - dodaje.

Pożar w Mysłowicach gasiło 20 jednostek straży pożarnej. Nieruchomości Mysława, jak i mieszczącego się obok Ajpi (obie spółki wchodzą w skład grupy Beef San) były ubezpieczone. - Podobnie jak należące do nas środki obrotowe - podkreśla Lucjan Pilśniak. Pomieszczenia należące do Ajpi prawie nie ucierpiały. Po kilkudniowym sprzątaniu uda się je przywrócić do stanu sprzed wypadku.

Prezes zakładów mięsnych oceniał rano, że w ciągu tygodnia możliwy będzie powrót do normalnego poziomu produkcji. - Jednak po dokładniejszym przyjrzeniu się stratom muszę przyznać, że nie będzie to możliwe. Spaliło się 3,5 tys. mkw. dachu, instalacje elektryczna, gazowa i chłodnicza - wskazuje. - Patrząc realnie, w ciągu 2 tygodni powinniśmy uruchomić 50 proc. powierzchni produkcyjnej - prognozuje.

Lucjan Pilśniak zdradza, że jutro jego firma finalizuje dzierżawę części innego zakładu mięsnego na terenie Śląska. - Na czas remontu naszych hal przeniesiemy tam docelowo ok. 50 proc. produkcji - wyjaśnia prezes. Zwraca jednocześnie uwagę na życzliwą postawę prezydenta Mysłowic, który obiecał pomoc firmie. - Również nasi dostawcy i kontrahenci zaoferowali nam wsparcie w tej trudnej sytuacji - akcentuje Pilśniak.

Prezesa ZM Mysław dziwi natomiast brak zainteresowania pożarem ze strony Beef Sanu. - Nie mieliśmy ze strony zarządu grupy żadnego sygnału. Nikt nie zadzwonił - zauważa Lucjan Pilśniak. - To dość przykre - ocenia.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (4)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • miesomaniak 13-08-2009, 17:52:
Jandar nie dość, że istnieje, to jeszcze jest w upadłości. To była jedyna pewna destynacja dla Mysława.
  • ciekawy 10-08-2009, 21:40:
Piszą jednak tu i tam ludzie co wiedzą do przodu. Jandar, kto by pomyślał? Zielonego pojęcia nie miałem, że taka spółka istnieje.
  • ciekawy 06-08-2009, 21:02:
Jest w grupie BEEFSAN ???

Zobacz wszystkie komentarze (4)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 476) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH