REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Prezes ZM Mysław: W branży mięsnej jest co konsolidować

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 30-10-2014, 14:12
Prezes ZM Mysław: W branży mięsnej jest co konsolidować
Teresa Jochemczyk, prezes Zakładów Mięsnych Mysław (fot. mat. pras.)

Konsolidacja zakładów produkcji wędlin odbywać się będzie poprzez organiczny wzrost istniejących dużych zakładów produkujących dla potrzeb konsekwentnie rosnącego rynku sprzedaży w nowoczesnym kanale dystrybucji - ocenia w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Teresa Jochemczyk, prezes Zakładów Mięsnych Mysław.

REKLAMA
- Czy w przyszłym roku przyspieszy konsolidacja branży?

- Od dawna wszyscy w branży mięsnej prognozują, że rynek będzie się konsolidował, ale w rzeczywistości w tym obszarze jesteśmy wciąż na początku drogi. Jest co konsolidować - przemysł mięsny w Polsce jest bardzo rozdrobniony, działa na nim kilkaset dużych podmiotów i kilka tysięcy lokalnych, małych przetwórców. W zakresie ubojów i rozbiorów mięsa czerwonego konsolidacja jest najbardziej posunięta, ponieważ upadło wiele mniejszych ubojni i rozbieralni mięsa. Miejsce to zostało zajęte przez dużych graczy takich jak: Pini Polonia czy PKM Duda. W zakresie produkcji wędlin zmiany zachodzą wolno i są zależne w znacznym stopniu od zmian zachodzących w dystrybucji.

- Dlaczego?

- Zwiększenie rynkowego udziału kanału nowoczesnego kosztem kanału tradycyjnego wymusza na zakładach mięsnych ponoszenie inwestycji w linie do pakowania wędlin, a co bardziej trudne do wdrożenia - zmiany organizacyjne pozwalające na spełnienie potrzeb odbiorców sieciowych. Małe firmy, poza lokalnymi sieciami sklepów, ze względu na niewielki potencjał produkcyjny nie będą posiadały możliwości zaspokojenia potrzeb dużych sieci handlowych. Rynek dla małych i średnich przedsiębiorstw będzie malał wraz ze zmniejszaniem się tradycyjnego kanału dystrybucji, dlatego też wiele z tych zakładów może upaść. Co do zasady konsolidacja zakładów produkcji wędlin raczej nie będzie odbywać się poprzez przejęcia zakładów, chyba, że celem byłoby przejęcie tylko marki i rynków sprzedaży oraz zlikwidowanie przejętego zakładu.

- Czy Pani firma analizowała takie scenariusze?

- Tak, ale i w tym przypadku stwarza to wiele problemów i trudno powiedzieć czy było by to opłacalne. Moim zdaniem konsolidacja zakładów produkcji wędlin odbywać się będzie poprzez organiczny wzrost istniejących dużych zakładów produkujących dla potrzeb konsekwentnie wzrastającego rynku sprzedaży w nowoczesnym kanale dystrybucji. Dostrzegając taką szansę szybkiego rozwoju, podjęliśmy decyzje o dokapitalizowaniu ZM Mysław poprzez upublicznienie na rynku podstawowym GPW i pozyskanie kapitału na dalszy rozwój w nowoczesnym kanale dystrybucji.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 614) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH