Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes ZM Silesia: Całkowity powrót do tradycji w produkcji wędlin nie jest możliwy

  • Autor: portalspozywczy.pl, PB
  • Data: 24-11-2015, 12:23
Prezes ZM Silesia: Całkowity powrót do tradycji w produkcji wędlin nie jest możliwy
Krzysztof Woźnica, prezes ZM Silesia. Fot. PTWP

Produkty innowacyjne w branży mięsnej to przede wszystkim produkty tradycyjne, bez konserwantów czy polepszaczy smakowych. Jednak powrót do całkowicie tradycyjnych receptur nie jest już możliwy – uważa Krzysztof Woźnica, prezes ZM Silesia.

- Dzisiaj produkt innowacyjny to powrót do przeszłości - do produktów bez konserwantów, polepszaczy smakowych. Muszą to być produkty w nowoczesnych opakowaniach, ekonomiczne, w dobrej relacji ceny do jakości i jak najbardziej przygotowane do spożycia (pokrojone, ułożone itp.) – wymienia Krzysztof Woźnica.

Przypomina, że około 30 lat temu za innowacyjność można było uznać zastosowanie opakowania MAP czy możliwość plastrowania wędliny w sklepie. Dziś jednak żywność spełnia już dodatkowe funkcje, prócz zaspokajania głodu.

- Pamiętajmy, że żywność jest obecnie lepsza niż kiedyś. Nie ma powrotu do tradycji tak jak to sobie wyobrażamy - produkty pochodzą z nowoczesnych zakładów, bezpiecznej i certyfikowanej produkcji. Zaspokajanie głodu dawno przestało być główną funkcją produktów, które dostarczamy. Celem staje się przede wszystkim przyjemność, wygoda i zdrowie – mówi prezes ZM Silesia.

Jego zdaniem, przyszłością mogą być wędliny funkcjonalne, np. dla osób z chorobami serca, obniżające cholesterol, z kwasami Omega, a także dla osób dbających o linię, czy takich, które szukają wysokiej zawartości białka.

- Wędliny dla dzieci, dla sportowców, dla seniorów – każda grupa społeczna ma swoje oczekiwania i poszukuje produktów, które idealnie je spełnią – mówi Krzysztof Woźnica. - Polacy są też otwarci na nowe nietypowe smaki, inspirowane kuchnią zagraniczną, np. włoską, francuską – spożycie wędlin dojrzewających wzrasta z roku na rok. Dodatki ziołowe, owocowe w wędlinach zyskują coraz większe grono zwolenników - dodaje.

Prezes ZM Silesia zauważa, że obecnie w rodzimym przemyśle mięsnym podaż zdecydowanie przewyższa popyt – nadwyżka mocy produkcyjnych dotyczy większości zakładów przetwórczych. Dlatego też, zwiększa się znaczenie eksportu, jako nowego źródła zbytu. To jedno z największych wyzwań, jakie stoją obecnie przez branżą.

- Polskie wędliny oraz mięso są konkurencyjne na większości rynków zagranicznych, a możliwości technologiczne naszych zakładów mięsnych pozwalają dopasować się do preferencji niemalże każdego z nich.  Szukanie nowych rynków to wyzwanie dla branży na najbliższe lata – mówi prezes ZM Silesia.  

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 973) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH