Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes ZPM Biernacki: Nowe przepisy mogą odwrócić trend w pogłowiu bydła

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 13-12-2012, 10:54
Prezes ZPM Biernacki: Nowe przepisy mogą odwrócić trend w pogłowiu bydła
Tomasz Kubik, prezes ZPM Biernacki

W Polsce od kilku lat notujemy wzrost pogłowia bydła. Co prawda przyrosty nie są bardzo duże, wahają się między kilkoma a kilkunastoma proc. rocznie w zależności od regionu kraju, ale postępują stabilnie i systematycznie. Cały czas poprawia się też jakość surowca - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Tomasz Kubik, prezes Zakładu Przemysłu Mięsnego Biernacki.

Z punktu widzenia przetwórców wołowiny korzystne jest, iż hodowcy zwiększają stada bydła klasy mięsnej. - Wzrost jakości surowca przekłada się na konkurencyjność polskich zakładów na rynkach światowych. Jednocześnie trzeba pamiętać, że to właśnie rozwój eksportu mięsa zdynamizował rozbudowę krajowego pogłowia bydła. Niestety, w związku z wchodzącym w życie od 1 stycznia zakazem wykonywania w Polsce uboju rytualnego, dalszy wzrost pogłowia stanął pod znakiem zapytania. Zachodzi obawa, że hodowcy, którzy zainwestowali w swoje gospodarstwa i zwiększyli skalę produkcji, znajdą się w nieciekawym położeniu - zauważa Tomasz Kubik.

- Wołowina preferowana przez konsumentów, a jednocześnie posiadające najlepsze parametry jakościowe, pochodzi z tzw. bydła młodego, czyli w wieku ok. 24 miesięcy. Aby uzyskać taki surowiec potrzebujemy zatem realnie ok 2,5-3 lat . Obecna sytuacja prawna, związana z zakazem uboju rytualnego, może zapoczątkować trend spadkowy, który ostatecznie doprowadzi do sytuacji porównywalnej do tej, jaką obserwujemy w sektorze wieprzowiny, gdzie połowie jest rekordowo niskie - tłumaczy prezes ZPM Biernacki.

Kiedy spada pogłowie, automatycznie rosną ceny żywca. To z kolei przyczynia się do spadku konkurencyjności polskiej branży mięsnej. - Należy brać pod uwagę, że nagłe wprowadzenie restrykcyjnych przepisów ograniczy znacznie popyt na bydło rzeźne, co przełoży się na spadek cen w skupie i zmniejszenie opłacalności hodowli bydła. To odbije się niekorzystnie na branży w kolejnych latach - prognozuje Tomasz Kubik.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Ciekawy 16-12-2012, 12:01:
Modus a co z karpiem na Święta?
  • komik 16-12-2012, 11:53:
Do mods!! zastanów sie co piszesz! ty myślisz że jedząc kiełbasę to ona jest od świni uśmiechniętej od ucha do ucha!!!
ubój jest ubojem i zawsze boli choćby nie wiem co. troche zdrowego rozsądku!!!. a ten zakaz to znowu lobbowanie konkurencji z zachodu i głupota naszych sędziów nic dobrego to nie wróży!
  • modus 14-12-2012, 17:59:
trzeba zakazać tego mordowania zwierząt bo ktoś na tym zarabia krocje a obywatele zaczynają biede klepać a takie gnoje dorabiają się na tym chorym uboju rytualnym i ukarać ich finansowo to co zarobili i niech teraz oddadzą to do grosza

Zobacz wszystkie komentarze (3)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 340) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH