Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prime Food ustalił ślad węglowy w łańcuchu produkcji

  • Autor: ŁR, portalspozywczy.pl
  • Data: 24-04-2014, 15:38

Spółki Poldanor i Prime Food otrzymały certyfikat "Carbon Neutral Company” oznaczający, że w 2013 roku, w całym procesie produkcyjnym obu firm, emisja netto gazów cieplarnianych wyniosła 0 t CO2-e na 1 kg wyprodukowanego mięsa.

W dobie narastającego globalnego kryzysu ekologicznego, coraz więcej uwagi poświęca się zagadnieniom wielkotowarowego chowu zwierząt i produkcji mięsa oraz wpływowi tego sektora na środowisko naturalne. Według ekspertów spożycie mięsa wzrośnie w najbliższych latach nawet o kilkadziesiąt procent. Z związku z tym coraz mocniej akceptowana jest potrzeba przejścia na bardziej zrównoważony rozwój sektora rolno-spożywczego. W tej dziedzinie spółki Poldanor i Prime Food wyznaczają trendy osiągając tzw. zerowy ślad węglowy.

Nasze firmy udowadniają, iż duże i efektywne przedsiębiorstwa stanowią i będą stanowić niezwykle istotny element zrównoważonego rozwoju rolnictwa w naszym kraju poprzez rozwój źródeł energii odnawialnej oraz istotny wkład w redukcję emisji gazów cieplarnianych. - mówi Grzegorz Brodziak, prezes Poldanor.

Ślad węglowy (ang. Carbon Footprint) definiowany jest jako całkowita ilość emisji gazów cieplarnianych wytworzonych w trakcie procesu produkcyjnego. Ekwiwalent dwutlenku węgla (CO2-e) pozwala ocenić stopień ingerencji w środowisko spowodowany wytworzeniem danego produktu. Certyfikat otrzymany przed Poldanor i Prime Food potwierdza, że cały proces produkcyjny w obu spółkach - od produkcji roślinnej i paszy, poprzez chów świń, produkcję biogazu do produkcji mięsa - przebiega w sposób kontrolowany i neutralny dla środowiska, a emisja netto gazów cieplarnianych wyniosła w 2013 roku 0 t CO2-e na 1 kg wyprodukowanego mięsa. Było to w dużej mierze możliwe, dzięki redukcji emisji gazów osiąganej przez osiem biogazowni Poldanor, które w całości zneutralizowały emisje związane z podstawową produkcją obu spółek. Obecnie w branży mięsnej średni ślad węglowy kształtuje się na poziomie o 5,5 kg CO2-e/kg mięsa.

Prime Food to pierwszy zakład mięsny w Polsce, który ustalił ślad węglowy w całym swoim łańcuchu produkcji i zadeklarował neutralność dla środowiska. Nasza koncepcja „od pola do stołu" to system gwarantujący najwyższą jakość i bezpieczeństwo zdrowotne naszych produktów, jak i możliwość monitorowania wpływu na środowisko całego procesu produkcyjnego - powiedział Paweł Nowak, prezes Prime Food.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 463) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH