Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Producenci jaj z fipronilem ucierpieli głównie wizerunkowo

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 25-08-2017, 14:56
Producenci jaj z fipronilem ucierpieli głównie wizerunkowo

- Mimo zablokowania zagrożonych ferm, holenderscy producenci ucierpieli przede wszystkim wizerunkowo, co może skutkować większym zapotrzebowaniem na jaja z Polski - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Przemysław Okniński, analityk rynków rolnych w Alior Banku.

Przemysław Okniński podkreśla, że już teraz można zauważyć zwiększenie obecności polskich producentów jaj na rynku UE.

- Jest to związane m.in. z koniecznością zastąpienia jaj wycofanych ze sklepów w Holandii, Niemczech czy Austrii. Również przetwórcy żywności, aby zapewnić ciągłość produkcji, byli zmuszeni możliwie najszybciej znaleźć nowych dostawców jaj. Według wstępnych szacunków ponad 20 mln skażonych jaj trafiło na rynek. Jest to szansa dla polskich producentów, którzy po wycofaniu jaj, mają możliwość wypełnienia tej luki - dodaje.

Według danych Eurostatu, ceny w Niemczech wzrosły w ciągu miesiąca o 25 proc. Wynika to z nagłej konieczności wymiany skażonych jaj.

W ocenie analityka tak gwałtowny wzrost, o ile nie zostaną wykryte i wycofane następne ilości surowca, prawdopodobnie nie utrzyma się i potrwa jedynie kilka tygodni.

- Przewiduje się, że do momentu odbudowania produkcji jaj w Holandii, cena na rynku niemieckim pozostanie na wyższym poziomie. Niemniej jednak, odnotowany spadek popytu wyhamuje tendencje wzrostowe i oczekujemy, że ceny w kolejnych miesiącach będą się kształtować na poziomie 6-9% wyższym od notowanego przed wykryciem przypadków skażenia jaj fipronilem - dodaje.

Okniński zwraca uwagę, że cena holenderskich jaj jest jedną z najniższych w UE, a Holandia to największy eksporter jaj w Europie.

- Straty wizerunkowe mogą wpłynąć na jej udział w rynku europejskim, a największym beneficjentem może być właśnie Polska, która po Holandii i Niemczech zajmuje trzecie miejsce pod względem eksportu jaj w UE - mówi.

Ekspert zwraca uwagę, że, według aktualnych informacji, do Polski trafiło jedynie 40 tys. skażonych jaj, które nie znalazły się w sprzedaży detalicznej.

- Ponadto środek Dega 16, którym zostały skażone jajka, nie był dopuszczony w Polsce, stąd ryzyko występowania skażenia u krajowych producentów jest niewielkie. Jeżeli nie zostaną wykryte kolejne przypadki skażenia fipronilem, ewentualny spadek krajowej konsumpcji będzie miał charakter marginalny i nie wpłynie na kształtowanie się cen jaj na rynku wewnętrznym. Istnieje nawet szansa, że afera zwiększy świadomość konsumentów, którzy zaczną zwracać uwagę na miejsce pochodzenia jaj i wybierać te wyprodukowane w Polsce - ocenia. 

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 476) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH