Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Producenci trzody powinni dążyć do konsolidacji

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 15-04-2016, 11:13
Producenci trzody powinni dążyć do konsolidacji
Fot. Shutterstock

Problemy na rynku trzody chlewnej nie są nowością. Jednym z rozwiązań może być większa współpraca pomiędzy samymi producentami, na co zwraca uwagę Maciej Banasiak, dyrektor ds. handlu i marketingu, członek Zarządu Bell Polska.

- Niższe ceny mięsa na rynku unijnym na pewno nie wpływają dobrze na kondycje producentów trzody. Z pewnością nie pomaga im również zalewające nasz rynek mięso od bardzo dużych producentów na przykład z Niemiec. Żeby móc konkurować powinni zakładać grupy producenckie - dążyć do konsolidacji - i inwestować w podniesienie efektywności produkcji - mówi Banasiak w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl.

Na podobne aspekty zwraca uwagę Robert Rytel, właściciel Ubojni Zwierząt Rytel w Pogórzu. Znaczącym wyzwaniem jest umożliwienie rolnikom rozbudowy chlewni, a także zwiększenia produkcji.

- Nasi rolnicy konkurują z hodowcami z Niemiec , Holandii i Belgii. Przeciętne hodowle są tam znacznie większe niż u nas. Procesu spadku zysku jednostkowego nikt z nas nie jest w stanie żadną decyzją administracyjną powstrzymać - podkreśla Robert Rytel. 

Wiesław Różański, prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego zauważa natomiast, że szansą na wzmocnienie branży mięsnej mogą się okazać systemy jakości.

- W Polsce od kilku lat borykamy się z problemem spadającego pogłowia trzody chlewnej oraz rosnącym importem mięsa wieprzowego. System QAFP zakłada łączenie poszczególnych ogniw w łańcuchu produkcyjnym, wypracowanie narzędzi kooperacji, konsolidację zarówno poziomą pomiędzy poszczególnymi producentami trzody chlewnej łączącymi się w grupy producenckie, a następnie w spółdzielnie oraz pionową pomiędzy grupami producenckimi, a zakładami, co zapewni standaryzację produkcji, stałość dostaw surowca, a także zwiększenie konkurencyjności polskiego mięsa wieprzowego poprzez zapewnioną jakość i powtarzalność - wyjaśnia Wiesław Różański. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 516) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH