REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Producenci wędlin coraz częściej szukają dodatków pochodzenia naturalnego

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 10-04-2013, 12:40
Producenci wędlin coraz częściej szukają dodatków pochodzenia naturalnego

W przypadku wyrobów mięsnych najważniejsze grupy dodatków to substancje zagęszczające, stabilizujące, konserwujące, oraz przeciwutleniacze i regulatory kwasowości - wymienia Joanna Rychlicka-Rybska, szef działu badawczo-rozwojowego i laboratorium Regis.

REKLAMA

Substancje zagęszczające to w szczególności: hydrokoloidy, w tym np. karageny - środki pochodzenia naturalnego zwane także "rozpuszczalnymi błonnikami" lub skrobie. - Zagęstniki mają zdolność nadawania produktom zadanych właściwości reologicznych. Substancje stabilizujące zapewniają jednorodną dyspersję wzajemnie nierozpuszczalnych faz. Są zdolne do tworzenia wiązań poprzecznych pomiędzy białkami. Zaliczyć do nich można miedzy innymi fosforany, działające także sekwestrująco na jony metali oraz regulujące pH produktu - wskazuje przedstwicielka firmy Regis. - Jako substancje konserwujące w przypadku wyrobów mięsnych stosuje się azotyn sodu zawarty w soli peklującej. Natomiast przeciwutleniacze, w tym kwas askorbinowy i askorbiniany, stanowią ochronę wyrobów przed działaniem wolnych rodników odpowiedzialnych za zmiany barwy i smaku. Regulatory kwasowości kontrolują kwasowość i zasadowość produktu - dodaje.

- Obecnie producenci dodatków skupiają się nad pracami rozwojowymi celem zaoferowania coraz większej ilości nowych surowców pochodzenia naturalnego o konkretnych funkcjach, np. ekstrakty przypraw o właściwościach przeciwutleniających: ekstrakty rozmarynu, aceroli lub prace nad modyfikacjami fizycznymi dodatków w miejsce modyfikacji chemicznych - tłumaczy Joanna Rychlicka-Rybska. - Dodatki do żywności oraz ich działanie w produktach spożywczych stanowi w obecnej chwili olbrzymią interdyscyplinarną wiedzę, łączącą specjalizacje z zakresu nie tylko technologii żywności ale także chemii, biologii a nawet fizyki - zauważa.

Zastosowanie dodatków oraz wielkość ich dawek w produktach spożywczych jest prawnie regulowane odpowiednimi rozporządzeniami - UE Nr 25/2013, WE Nr 1333/2008. Opierają się one na historii stosowania poszczególnych substancji oraz na zaawansowanych badaniach mających na celu ocenę wpływu spożycia dodatku na zdrowie i życie człowieka. Czystość dodatków do żywności oraz ich parametry fizykochemiczne i mikrobiologiczne jest uregulowana rozporządzeniami ustanawiającymi specyfikacje UE NR 231/2012, WE NR 1333/2008.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • głodny 11-04-2013, 09:27:
sam tytuł wiadomości powala na kolana....

Zobacz wszystkie komentarze (1)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 274) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH