Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Producenci wędlin ustalą jedną recepturę na śląski Krupniok

  • Autor: PAP
  • Data: 10-03-2012, 09:11

Wspólną recepturę do unijnego systemu Chronionych Oznaczeń Geograficznych na śląski krupniok zaczną ustalać w marcu producenci wędlin z województw opolskiego i śląskiego - zapowiedział urząd marszałkowski woj. opolskiego.

Zgodnie z unijnym systemem Chronionych Oznaczeń Geograficznych, wymagana jest nie tylko spójna receptura, musi być wyznaczony region, w którym certyfikowany produkt może być produkowany oraz niezbędny jest rys historyczny, który dowodzi, że dany wyrób wytwarzany był tam tam od wieków.

"Chcemy wszystkie te procedury przeprowadzić w pierwszej połowie roku, zebrać potrzebne dokumenty i skompletować opisy, by w drugiej złożyć wniosek o wpisanie krupnioka do unijnego systemu Chronionych Oznaczeń Geograficznych" - powiedziała PAP zastępca dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi opolskiego urzędu marszałkowskiego Mariola Szachowicz.

Pierwsze spotkanie producentów krupnioka ze Śląska i Opolszczyzny ma się odbyć w marcu br.

Ryszard Mroczek, jeden z opolskich producentów wędlin i wytwórca krupnioka twierdzi, że ustalenie receptury będzie trudne. Jego zdaniem rozbieżności w przepisach na śląską kaszankę są duże, nawet wśród producentów z jednego województwa. "Jeden producent używa tłuszczu twardego, inny miękkiego, jeden świeżej krwi, inny suszu, ktoś dorzuca mięso z pachwiny, inny z podgardla ze skórą" - wyliczył. "Tymczasem przepis na produkt regionalny musi być spójny" - dodał.

W roku 2011 na listę produktów regionalnych Unii Europejskiej - po prawie czterech latach starań - wpisano kołacz śląski. Był to 29. produkt z Polski wpisany na unijną listę.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • regionalnesmaki 10-03-2012, 09:47:
Patrząc na tempo rejestracj naszych produktów regionalnych, wróże Krupniokowi Śląskiemu rejestrację w okolicach 2020 roku. Niedługo wyprzedzą nas Słoweńcy i Czesi, a my będziemy stać w jednym szeregu z Holendrami czy Szwedami, który specjalnie nie słyną z wyszukanej kuchni. A szkoda, bo to wielka szansa dla polskiego rolnictwa i polskiego przemysłu spożywczego. Jak widać z Polaka taki "Europejczyk" jak z koziej....

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 520) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH