Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Produceni wieprzowiny promują mięso wysokiej jakości

  • Autor: PAP
  • Data: 16-11-2010, 18:53

System Jakości Wieprzowiny - PQS - ma być gwarancją mięsa wysokiej jakości. Producenci i przetwórcy rozpoczęli kampanię promocyjną, zachęcającą do kupowania produktów z tym znakiem. Akcja będzie prowadzona przez 3 lata; jej koszt to 3,7 mln euro.

PQS (Pork Quality System) ma gwarantować, że mięso będzie mniej tłuste, łatwiejsze w obróbce kulinarnej, smaczniejsze. Zwierzęta, z których będzie pochodziło, mają być hodowane z zachowaniem dbałości o ich zdrowie oraz zgodnie z wymaganiami ochrony środowiska.

System jakości zakłada także zachowanie wysokich norm bezpieczeństwa i kontrolę jakości na każdym etapie produkcji. Może do niego przystąpić każdy producent - warunkiem jest złożenie odpowiedniego wniosku, poddanie się kontroli i przestrzeganie zasad, które mają zagwarantować wysoką jakość produktu.

Akcję "PQS - Znak wyśmienitej wieprzowiny" firmuje Związek "Polskie Mięso", który podpisał umowę na realizację kampanii informacyjnej z Agencją Rynku Rolnego. Klienci będą informowani przez media o produkcji mięsa w takim systemie. Głównymi adresatami tej akcji są mieszkanki dużych miast (powyżej 100 tys. mieszkańców).

Kampania jest częściowo finansowana z pieniędzy unijnych; z UE pochodzi 50 proc. środków: ponad 1,8 mln euro; 30 proc. pochodzi ze środków krajowych (1,11 mln euro). Pozostałe 20 proc. finansowane jest ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego (ponad 0,7 mln euro).

Gwarantowana jakość mięsa wynika z dodatkowych obowiązków nałożonych na etapie hodowli. Rolnicy czy firmy produkujące tuczniki, przystępując do programu, dobrowolnie zgadzają np. na określony sposób karmienia zwierząt - ma to wyeliminować lub ograniczyć stosowanie dodatkowych substancji poprawiających walory przetwórcze mięsa.

Do produkcji mięsa w systemie PQS będą wykorzystywane rasy świń, które dostarczają mniej tłuste mięso. Ponadto zwierzęta te będą ubijane w optymalnym okresie, tj. gdy osiągną 100 kg wagi. Ubój tuczników ma się odbywać bezstresowo.

Przetwórcy, którzy uzyskają stosowny certyfikat, będą mogli posługiwać się logo PQS. Będzie ono umieszczane na etykiecie, co pozwoli konsumentom na odróżnienie produktu.

KOMENTARZE: (4)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • johny 17-11-2010, 19:05:
Bo jestem kurwa Pierro Pini a występuje tu incognito
  • jasiu 17-11-2010, 16:51:
A skąd to niby wiesz?
  • johny 17-11-2010, 14:05:
Ja wiem wszystko. To gówno prawda, napierdzielają do bólu

Zobacz wszystkie komentarze (4)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 643) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH