Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Producentów wieprzowiny czeka fala upadłości i konsolidacja

  • Autor: Parkiet
  • Data: 20-04-2012, 08:50
Producentów wieprzowiny czeka fala upadłości i konsolidacja
Największą bolączką branży mięsnej są rekordowo wysokie ceny żywca

Producenci wieprzowiny nie zachwycą wynikami za pierwsze trzy miesiące 2012 roku. Ten kwartał też będzie trudny dla branży. Zawirowania rynkowe mogą przyspieszyć jej konsolidację - pisze "Parkiet".

Początek roku nie przyniósł ożywienia na pogrążonym w kryzysie rynku mięsa wieprzowego w Polsce - uważają zgodnie analitycy i przedstawiciele branży, z którymi rozmawiał "Parkiet". Może być o nie trudno także w najbliższych miesiącach.

Największą bolączką branży mięsnej są rekordowo wysokie ceny żywca. Jak zauważył Michał Koleśnikow, ekonomista BGŻ, w pierwszym kwartale był średnio o 25-30 proc. droższy niż przed rokiem. Ceny żywca są w Polsce wyższe od średniej unijnej, ponieważ pogłowie trzody jest obecnie najniższe od niemal czterech dekad - czytamy w "Parkiecie".

Trudna sytuacja na rynku najbardziej uderza w spółki specjalizujące się w uboju. Wywiadownia gospodarcza Dun & Bradstreet Poland prognozuje, że w tym roku może upaść 18 - 20 firm z branży mięsnej. Według jej danych w 2011 roku upadło 15 firm z tego sektora, o sześć więcej niż w 2010 roku.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (16)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Ula 26-04-2012, 11:06:
Ktoś obstawiał że Łuków upadnie??? To interesujące. Dlaczego?
Moje typy w tym roku :
PMB
MAT GK
Herman
  • Jarek 22-04-2012, 23:05:
zakaz GMO zniszczy rolników to fakt - także Panowie - kosy na sztorc i działać, zanim będzie za późno
  • pasze 22-04-2012, 22:29:
"...rekordowo wysokie ceny zywca..." Od kiedy Pan redaktor zajmuje sie tematyką rolniczą? - szeroko pojętą.
Przypomnę, że w 2005 roku, mieliśmy podobną cenę żywca wieprzowego. A koszty produkcji? Zboża dzisiaj 900 zł, wówczas 300. Śr. sojowa 1.000, teraz 1.600. Śr, rzepakowa 700, obecnie 1.000. Olej napędowy 3.00, dzisiaj prawie 6.00. A ceny w sklepach? znacząco wyższe od tych z przed 7 lat. Jak to tłumaczą zakłady mięsne? Przecież wszystko drożeje! Energia, woda, paliwa. Im drożeje, a Hodowcy mają ceny zamrożone od wielu lat. Od wielu lat mamy do czynienia z brakiem szacunku dla ludzi, którzy są na początku całego procesu produkcyjnego, czyli Hodowców. Wysokie ceny są wynikiem gwałtownego spadku produkcji. A czym jest spowodowany ten spadek? Obecna sytuacja wymaga działań systemowych, rządowych. Nie wiem, czy obecny Pan Minister - Sawicki, jest w stanie podjąć to wyzwanie, tym bardziej, że rzuca kolejną kłodę pod nogi Hodowców, lansując Polskę wolną od GMO. Czylli hodowla bez śruty sojowej. W głowie się nie mieści taki brak wyczucia branży.

Zobacz wszystkie komentarze (16)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 516) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH