Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Produkcja drobiu na Bliskim Wschodzie to ogromne koszty i niewielka szansa na zysk

- Katarczycy mają jeden problem, którego nie wzięli pod uwagę planując inwestycje w sektorze drobiarskim: wodę. W Katarze wody nie ma albo jest strasznie droga. A kurczaki piją tysiące litrów wody dziennie. Gdy wyliczyliśmy Katarczykom, ile wody potrzeba do wyhodowania kurczaka, złapali się za głowę i stwierdzili, że to niemożliwe - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Konrad Pazgan, prezes Konspolu.

Produkcja drobiu na Bliskim Wschodzie to ogromne koszty i niewielka szansa na zysk
Konrad Pazgan, prezes Konspolu, fot. Paweł Pawłowski

Autor: portalspozywczy.pl
Data: 18-10-2017, 11:00

W ostatnim czasie wiele mówi się o otwarciu rynków Bliskiego Wschodu na polski drób. Kraje z tego obszaru zainteresowane są nie tylko importem polskiego mięsa, ale coraz częściej stworzeniem u siebie kompletnej infrastruktury produkcyjnej we współpracy z doświadczonymi polskimi partnerami. Porozmawialiśmy na ten temat z Konradem Pazganem:

- Z Katarczykami chcieliśmy zrobić projekt joint-venture. Oni zresztą wciąż są zainteresowani. Problem polega na tym, że nie mają żadnej infrastruktury i trzeba tam wybudować wszystko, tj. fermy, ubojnie i zakłady przetwórcze. Katarczycy wszystko importują i martwią się, że w razie niebezpiecznej sytuacji politycznej, co właśnie ma miejsce, zostaną odcięci od żywności - dodaje.

Prezes Konspolu zwraca uwagę, że Katarczycy nie wzięli jednak pod uwagę kwestii związanych z dostępem do wody.

- W Katarze wody nie ma albo jest strasznie droga. A kurczaki piją tysiące litrów wody dziennie. Gdy wyliczyliśmy Katarczykom, ile wody potrzeba do wyhodowania kurczaka, złapali się za głowę i stwierdzili, że to niemożliwe. A nawet jeśli będzie możliwe, mogą do tego dokładać przez kilkanaście lat, bo dla nich to sprawa priorytetowa. Pojawia się tylko pytanie, jaki w tym jest nasz interes i dlaczego my mamy w to inwestować? Chcą mieć koniecznie katarskiego kurczaka, który będzie produkowany w Katarze. Super, ale nas to nie interesuje - mówi.

Czy wobec tego na budowie przemysłu drobiarskiego na Bliskim Wschodzie nie da się zarobić? 

- Z cenami wody, które są w Katarze są bardzo wysokie, nie. Nikt tam o tym nie pomyślał. Oczywiście, każdy zakładał, że jakaś woda np. do mycia zakładu jest potrzebna, ale nie to, że kurczaki piją tysiące litrów dziennie. Kolejna kwestia to temperatury. Już w naszym klimacie, gdy upały powyżej 30 stopni utrzymują się przez kilka dni, dużym problemem jest to, co zrobić żeby kurczak rósł i nie padał. A w Katarze, gdzie jest 60 stopni? Trzeba by zbudować chłodnie żeby utrzymać temperaturę ok. 18-20 stopni, która jest najlepsza dla kurczaka. A więc kolejne gigantyczne koszty. A jeśli nie, kurczaki będą padały, nawet 20-30 procent, a to kolejne koszty w górę. Tak więc to nie jest wcale takie proste żeby coś przenieść i tam wybudować. Łatwiej można by zainwestować w zakład przetwórczy, ale trzeba skupować mięso. A jak zablokują Katarczykom import, mięso do zakładu nie dojedzie. Łatwiej wysyłać z Polski, ale Katarczycy czy Kuwejtczycy chcieliby mieć cały proces produkcji u siebie - mówi.

Pełna treść wywiadu z Konradem Pazganem, prezesem Konspolu, znalazła się we wrześniowym wydaniu magazynu "Rynek Spożywczy".

Już 4-5 listopada w Warszawie największa konferencja dedykowana sektorowi spożywczemu i handlowemu w Polsce: 20 sesji tematycznych, 120 prelegentów, ponad 1000 uczestników. Zarejestruj się teraz!

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Konspol RSS ALERT    /    Konrad Pazgan RSS ALERT    /    Katar RSS ALERT    /    Bliski Wschód RSS ALERT    /    drób RSS ALERT    /    drobiarstwo RSS ALERT    /    produkcja drobiu RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.208.187.169
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.