Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Produkcja drobiu rośnie szybciej, trzody wolniej

  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 19-10-2010, 10:01
Produkcja drobiu rośnie szybciej, trzody wolniej

W ubiegłym tygodniu IERiGŻ wydał jesienną edycję publikacji ‘Rynek drobiu i jaj' oraz ‘Rynek mięsa'. Wynika z nich, że w bieżącym roku szczególnie dynamiczny wzrost produkcji i eksportu zanotuje branża drobiarska. Wzrośnie również produkcja wieprzowiny, a produkcja wołowiny będzie na zbliżonym poziomie jak przed rokiem - informują analitycy BGŻ.

Obecna prognoza dla rynku drobiu przewiduje wzrost produkcji w br. o 8 proc. do 1350 tys. ton. Poprzednia prognoza (z maja 2010 r.) zakładała nieznacznie mniejszy wzrost produkcji, bo 7-procentowy, do 1335 tys. ton.

IERiGŻ podniósł również prognozę tegorocznego eksportu. Podczas gdy poprzednio zakładano, że eksport może wynieść 380 tys. t, teraz oczekuje się eksportu na poziomie 400 tys. t, czyli o 17 proc. wyższym niż w ubiegłym roku. Jak dotychczas dostępne dane potwierdzają szybki wzrost eksportu i możliwe, że jego dynamika w całym roku będzie jeszcze wyższa niż prognozuje IERiGŻ.

Według IERiGŻ w przyszłym roku produkcja mięsa drobiowego wzrośnie o 90 tys. t, czyli niespełna 7 proc. W tym samym czasie eksport ma zwiększyć się o 50 tys. t, a import ma pozostać na niezmienionym poziomie. Czyli po raz kolejny większość wzrostu produkcji będzie skierowana na sprzedaż za granicę. Oznacza to również, że przyszły rok będzie już trzecim z rzędu, w którym wolumen produkcji rośnie więcej niż o 5 proc.

Prognoza dla sektora wieprzowiny mówi o wzroście jej produkcji w br. o 58 tys. t (3 proc.) do 1775 tys. ton. Oznacza to obniżkę w stosunku do poprzedniej prognozy o 20 tys. ton. Prognozowany wzrost nie jest duży, a wpływ na to ma wyhamowanie wzrostu pogłowia trzody chlewnej spowodowane znacznym pogorszeniem się opłacalności produkcji. Dla przypomnienia warto dodać, że w lipcu br. pogłowie loch prośnych było o 0,1 proc. niższe niż rok wcześniej.

Jednocześnie nieznacznie zwiększono oczekiwaną wielkość importu i eksportu. Mają one wynieść odpowiednio 382,0 i 577,5 tys. ton. Mimo prognozowanego dużego ujemnego salda handlu na poziomie 195,5 tys. t, sytuacja i tak będzie lepsza niż w ubiegłym roku kiedy nadwyżka importu nad eksportem wyniosła 277,4 tys. ton. To właśnie poprawa bilansu handlu, a nie krajowa konsumpcja, zagospodaruje większość prognozowanego wzrostu produkcji w tym roku. Eksperci IERiGŻ prognozują, że w przyszłym roku branża wyprodukuje mniej więcej tyle samo wieprzowiny, co w roku bieżącym.

Oczekuje się również, że produkcja wołowiny w drugim półroczu przyspieszy i zniweluje niższy poziom notowany w pierwszym półroczu. W rezultacie w całym roku może ona wynieść 378 tys. t wobec 387 tys. t zanotowanych w roku 2009.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 451) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH