Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Produkcja drobiu w 2017 roku wyniosła 3 mln ton. Co drugi polski kurczak wyjeżdża zagranicę

  • Autor: AT/portalspozywczy.pl
  • Data: 17-04-2018, 14:25
Produkcja drobiu w 2017 roku wyniosła 3 mln ton. Co drugi polski kurczak wyjeżdża zagranicę
Łukasz Dominiak, dyrektor generalny KRD-IG, fot. PTWP

2017 był kolejnym bardzo dobrym rokiem dla polskiej branży drobiarskiej. Produkcja mięsa drobiowego sięgnęła rekordowych 3 mln ton, a udział eksportu w całkowitej produkcji to już 45 procent. Dane przedstawił i skomentował Łukasz Dominiak, dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarstwa-Izby Gospodarczej.

Według danych GUS i Izby Skarbowej w Warszawie w 2017 r. produkcja drobiu w Polsce w dużych zakładach (powyżej 50 osób) wyniosła 2,69 mln ton i była o 7,2 proc. większa niż w 2016 roku. 

- Mamy więc kolejny rekord. Po uwzględnieniu danych z mniejszych zakładów zakładamy, że całkowita produkcja drobiu w Polsce sięgnęła 3 mln ton - mówi Łukasz Dominiak.

Eksport drobiu z Polski w analogicznym okresie wzrósł o 13,4 proc. w ujęciu wolumenowym. Co ciekawe w 2017 r. aż o 20,8 proc. wzrósł import drobiu.

- W 2017 r. wyeksportowaliśmy blisko 1,2 mln ton, a zaimportowaliśmy 58 tys. ton. (wobec 49 tys. ton w 2016 r. - przyp. red.). Jest to więc nieporównywalna skala. W większości import drobiu związany jest z handlem wewnątrzunijnym. Sporo zakładów w Polsce ma bezpośrednie relacje z kapitałem holenderskim, brytyjskim i francuskim i są to przepływy pomiędzy poszczególnymi zakładami - dodał Dominiak.

Rośnie także udział eksportu w produkcji drobiu. W 2004 wynosił on zaledwie 16 proc., a w 2017 r. 45 proc. Za 81,5 proc. eksportu drobiu w ujęciu wolumenowym odpowiada kurczak, a 14,9 proc. indyk.

- Stajemy się coraz bardziej uzależnieni od rynków zagranicznych. Można powiedzieć, że co drugi wyprodukowany w kraju kurczak wyjeżdża zagranicę. Większość naszych odbiorców to kraje unijne, przede wszystkim Niemcy i Wielka Brytania. Z krajów poza UE najwięcej wysyłamy na Ukrainę i do Hongkongu - dodał.

Spożycie drobiu według IERiGŻ wyniosło w 2017 r. rekordowe 30,5 kg.

- Spożycie wołowiny spada, wieprzowina utrzymuje się na poziomie ok. 40 kg i to się długo nie zmieni. Dlatego tak cieszy nas, może nie duży, ale systematyczny przyrost konsumpcji mięsa drobiowego. Każdy kolejny kilogram będzie coraz trudniejszy do osiągnięcia. Niemniej w USA spożycie drobiu to 45 kg na osobę, a w Izraelu ponad 60 kg. Tak więc dlaczego Polak nie miałby jeść np. 40 kg drobiu? Największa barierą zakupową są mity, które narosły wokół mięsa drobiowego - przyznał Dominiak.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (11 137) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH