REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Produkcja drobiu w Polsce wzrośnie w tym roku o ok. 7 proc.

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 16-05-2014, 09:46
Produkcja drobiu w Polsce wzrośnie w tym roku o ok. 7 proc.
fot. Od wielu lat poziom produkcji drobiu w Polsce przekracza potrzeby rynku krajowego

Zgodnie z raportem Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej produkcja mięsa drobiowego w Polsce w 2013 roku wyniosła 1 685 tys. ton i wzrosła o 6,5 proc. Dynamika wzrostu była jednak nieco niższa niż w 2012 roku. Prognozy na 2014 rok są optymistyczne i zakładają wzrost produkcji drobiu o kolejne 7-7,5 proc. - podał Indykpol w raporcie kwartalnym.

REKLAMA

Jak podał Indykpol, od wielu lat poziom produkcji drobiu w Polsce przekracza potrzeby rynku krajowego, dlatego około 35 proc. drobiu kierowane jest na rynki zagraniczne. Eksport stanowi koło napędowe polskiej produkcji drobiu i ma wyższe tempo wzrostu niż sama produkcja. W 2013 roku polscy producenci sprzedali za granicę 614 tys. ton drobiu, tj. o 7 proc. więcej niż przed rokiem. Największym odbiorcą polskiego mięsa drobiowego są Niemcy, na drugim miejscu plasuje się Republika Czeska. Bardzo dobry rezultat uzyskano w eksporcie przetworów drobiowych, w ubiegłym roku sprzedano ich aż o 20% więcej niż rok wcześniej czyli 56,8 tys. ton, a jego wartość wyniosła 149 mln euro. Największymi odbiorcami polskiego mięsa i przetworów z drobiu były tradycyjnie państwa UE, a wśród nich głównie Niemcy, Wielka Brytania, Czechy i Francja. Najważniejszymi rynkami zbytu z krajów trzecich były Benin i Hongkong. Wzrosła ponad dwukrotnie sprzedaż do Chin oraz do krajów afrykańskich.

W raporcie zaznaczono jeszcze, że na rynku europejskim Polska jest znaczącym i wciąż rozwijającym się producentem i eksporterem mięsa drobiowego. Polscy producenci z sukcesem sprzedają na zachodzie Europy mięsa i elementy z gęsi, indyków oraz kurczaków. Mięso drobiowe produkowane w dobrych polskich zakładach nie ustępuje jakością produkowanemu w innych krajach europejskich i cieszy się dużym uznaniem klientów oraz konsumentów w Europie Zachodniej. Polski drób jest konkurencyjny cenowo dlatego jego udział w rynku unijnym systematycznie rośnie. W strukturze sprzedaży za granicę nadal dominuje rynek UE, na który trafia ok. 80 proc. łącznego wolumenu eksportu. Według danych Eurostat Polska stała się trzecim, po Francji i Holandii, eksporterem mięsa drobiowego na rynki pozaunijne. Polska na tle innych krajów unijnych wyróżnia się najwyższym, dwucyfrowym tempem wzrostu eksportu.

SPÓŁKI SEKTORA SPOŻYWCZEGO NA GPW

INDIndykpol SA

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 158) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH