REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Produkcja drobiu w UE w trakcie najbliższej dekady będzie rosła

  • Autor: PAP
  • Data: 03-01-2015, 15:56
Produkcja drobiu w UE w trakcie najbliższej dekady będzie rosła

Według grudniowej prognozy Komisji Europejskiej, w najbliższych dziesięciu latach produkcja drobiu będzie rosła, a UE utrzyma swój 10 proc. udział w światowym eksporcie drobiu. Będziemy jeść więcej kurczaków, indyków czy kaczek, a mniej innych gatunków mięsa.

REKLAMA

Eksperci Komisji przewidują, że drób będzie jedynym gatunkiem mięsa, którego produkcja i spożycie w UE wzrośnie znacząco do 2024 r, ale tempo wzrostu zmniejszy się do ok. 0,7 proc. rocznie wobec 1,7 proc. w ciągu poprzednich 10 lat - informuje Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa (FAMMU/FAPA).

Najwyższa dynamika wzrostu produkcji (ok. 1 proc. rocznie) będzie w nowych państwach członkowskich UE-13, zwłaszcza w Polsce, Rumunii i na Węgrzech.

W ocenie analityków, zwiększy się na świecie i w UE zapotrzebowanie na mięso białe. Będzie to zachęcało do zwiększania produkcji, która - jak szacują analitycy - wzrośnie za 10 lat do ok. 14 mln ton (czyli o 7 proc.) Według KE o tyle samo wzrośnie do 2024 r. spożycie mięsa drobiowego (7 proc. ) i ukształtuje się na poziomie 13,4 mln ton.

Za dziesięć lat więcej będziemy zjadać kurczaków, indyków, kaczek czy gęsi o 5 proc. , średnio zjemy 22,8 kg mięsa drobiowego wobec 21,7 kg w 2014 r. Zwiększy się też w UE udział drobiu w spożyciu mięsa ogółem do 32 proc. W Polsce w ubiegłym roku konsumpcja drobiu szacowana jest na 26,9 kg na osobę, a udział drobiu w spożyciu mięsa wynosi niemal 38 proc.

UE w najbliższej dziesięciolatce umocni się na pozycji eksportera netto mięsa drobiowego. Zgodnie z przewidywaniami, światowy popyt importowy utrzyma się na wysokim poziomie, co będzie sprzyjało wywozowi z UE. Zdaniem ekspertów, unijny eksport drobiu będzie głównie dotyczył elementów niższej jakości czyli np. skrzydełek, łapek, nóżek, które trudniej jest sprzedać w krajach Wspólnoty.

Eksport drobiu do 2024 r. zwiększy się (o 24 proc.) do 1,6 mln ton. Odbiorcami tego mięsa będą kraje Bliskiego Wschodu, afrykańskie (głównie Ghany i Beninu) oraz azjatyckie (zwłaszcza Chin i Hongkongu). Utrzyma się wysoki popyt na drób ze strony Arabii Saudyjskiej.

Unia nadal będzie importowała drób. Od tego roku prawdopodobnie nastąpi stopniowy wzrost przywozu tego mięsa do 1 mln ton w 2018 r. W ciągu 10 lat przywóz drobiu wzrośnie o 32 proc. Sprzyjać temu będą wzrosty produkcji u głównych dostawców - w Brazylii i Tajlandii.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (24 925) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH