Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Produkcja drobiu w UE wyraźnie spowalnia

  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 11-10-2011, 10:28
Produkcja drobiu w UE wyraźnie spowalnia

W 2011 r. produkcja drobiu w UE ma nieznacznie wzrosnąć, jednak w 2012 r. przewiduje się jej spadek. Jak wynika z najnowszych prognoz Komisji Europejskiej produkcja mięsa drobiowego ma w bieżącym roku wzrosnąć o 0,5 proc. do 12,19 mln t. Będzie to jedynie o 0,05 mln t więcej niż w roku ubiegłym. To naprawdę niewielki wzrost, szczególnie, jeśli weźmiemy pod uwagę szybki wzrost eksportu mięsa drobiowego poza UE - informują analitycy BGŻ.

Jak wynika z bilansu zaprezentowanego przez KE eksport ma w bieżącym roku wzrosnąć jedynie o 0,3 proc., ale ta liczba wydaje się mocno zaniżona. W pierwszych siedmiu miesiącach br. sprzedaż unijnego drobiu do krajów trzecich była o 18 proc. większa niż w analogicznym okresie przed rokiem. Gdyby do końca roku utrzymała się taka dynamika, w całym roku eksport wzrósłby o 0,21 mln ton. Jednocześnie import do UE rośnie znacznie wolniej.

Gdyby sprawdziły się prognozy KE co do produkcji, a eksport i import utrzymałyby swoją dotychczasową dynamikę, do rozdysponowania na wewnętrznym rynku UE pozostałoby o 0,12 mln t mięsa drobiowego mniej niż w ubiegłym roku. Biorąc dodatkowo pod uwagę niewielki wzrost liczby mieszkańców, spożycie mięsa drobiowego na osobę obniżyłoby się o 1,3 proc. i wyniosło 23,2 kg/osobę w porównaniu z 23,5 kg w ubiegłym roku.

Na 2012 r. Komisja prognozuje już spadek produkcji drobiu o 0,8 proc. Prawdopodobnie będzie to skutkiem wciąż wysokich kosztów produkcji i oczekiwanego spowolnienia gospodarczego w Europie i w wielu regionach świata. Prognozowany jest minimalny wzrost importu i eksportu. W rezultacie spożycie drobiu na głowę mieszkańca ma się jeszcze dalej nieznacznie obniżyć.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • ja 12-10-2011, 18:01:
przestańcie ściągać tą padlinę z Argentyny i innych państw to od razu rynek drobiowy stanie na nogi - na szczęście już niedługo ma wejść w życie zapis o znakowaniu mięsa - może wtedy konsument mając do wyboru mięso z Argentyny i mięso z Polski ( nawet jeśli to drugie będzie ciut droższe ) wybierze polskiego kurczaka

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 467) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH