Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Produkcja mięsa drobiowego w tym roku zwiększy się o 10 proc.

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 17-09-2014, 20:02
Produkcja mięsa drobiowego w tym roku zwiększy się o 10 proc.
Więcej drobiu niż Polska eksportują jedynie USA i Brazylia

W 2014 r. produkcja mięsa drobiowego w Polsce zwiększy się o 8-10 proc. i po raz pierwszy w historii przekroczy 2 mln ton - wynika z szacunkowych danych zaprezentowanych we środę podczas konferencji prasowej przez ekspertów Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby Gospodarczej.

Blisko jedna trzecia tegorocznej produkcji zostanie wyeksportowana, mimo, że konsumpcja drobiu w Polsce stale rośnie. Nasz kraj jest obecnie trzecim największym eksporterem drobiu na świecie, włączając w to wolumen handlu do krajów Unii Europejskiej. Więcej od Polski eksportują tylko Stany Zjednoczone i Brazylia.

Przedstawiciele branży drobiarskiej podsumowywali we środę trzy lata funkcjonowania programu "Nowa jakość w drobiarstwie", w ramach którego KRD prowadziła działania edukacyjne i informacyjne, mające na celu podniesienie świadomości odbiorców i producentów drobiu, w tym odnośnie rozpoznawalności certyfikatu QAFP. W trakcie trwania programu 19 zakładów działających na terenie Polski uzyskało certyfikację w systemie QAFP.

Jak wynika z badania, jakie dla KRD-IG przeprowadził we wrześniu 2012 r. i marcu 2013 r. MillwardBrown SMG/KRC, 70 proc. polskich konsumentów rozpoznaje znak jakości QAFP i chętnie wybiera produkty nim oznaczone. W ciągu trzech lat trwania kampanii "Nowa jakość w drobiarstwie", świadomość odbiorców dotycząca systemu QAFP wzrosła właśnie o 70 proc.

Branża drobiarska uważa, że kampania telewizyjna zachęciła konsumentów do poszukiwań w sklepach produktów z certyfikatem QAFP, a podczas realizacji projektu udało się obalić niektóre mity dotyczące drobiu. W trakcie kampanii organizowane były też warsztaty i pokazy kulinarne. Kampania KRD objęła swoim zasięgiem również Niemcy, gdzie prowadzone były działania informacyjno-edukacyjne dotyczące gęsiny w systemie QAFP.

QAFP (Quality Assurance for Food Products) to Program Gwarantowanej Jakości Żywności. Program QAFP w 2010 r. zaadaptowano do drobiarstwa. 13 stycznia 2011 r. minister rolnictwa i rozwoju wsi uznał QAFP w drobiarstwie za krajowy system jakości żywności. Systemem certyfikacji QAFP objęta jest tuszka i elementy z kurczaka, pierś z indyka oraz tuszka i elementy młodej polskiej gęsi owsianej. Program wdrożyła KRD-IG.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • kurczak 18-09-2014, 09:13:
jak to?? czy ktoś to weryfikuje?? chyba drugi raz z rzędu...

"Jak wynika ze wstępnych danych GUS w 2013 r. produkcja drobiu była o 4,7% wyższa niż w 2012 r. i wyniosła około 2,366 mln ton – 1,656 mln ton w w.b.c. Poza tym w 2013 r. dynamika wzrostu skupu żywca drobiowego była na poziomie 6% w stosunku do 9% w 2012 r."

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 529) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH