Produkcja mięsa owczego w UE będzie maleć
Jak prognozuje Komisja Europejska do 2015 roku produkcja mięsa owczego i koziego w krajach Wspólnoty będzie stopniowo maleć, obniżając się pod koniec opisywanego okresu do poniżej 1 mln ton (spadek o 9,6 proc. stosunku do 2007 roku) - podaje FAMMU/FAPA.
Będzie to m.in. wynik oddzielenia dopłat od produkcji w sektorze owczarskim u największych producentów owiec w krajach UE. Według prognoz Komisji Europejskiej w średnim okresie, czyli do 2015 roku import mięsa owczego do Unii będzie wzrastał w umiarkowanym tempie, dostosowując się do zmian w popycie na ten gatunek mięsa. Zdaniem Komisji Europejskiej spożycie mięsa owczego w Unii będzie malało w nieco mniejszym tempie (-7,5 proc.) niż produkcja (-9,6 proc.).

KOMENTARZE
Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!