Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Produkcja mięsa w Europie przesuwa się na wschód

  • Autor: BGŻ BNP Paribas
  • Data: 17-04-2018, 14:37
Produkcja mięsa w Europie przesuwa się na wschód
fot. shutterstock

Przeobrażenia gospodarcze oraz polityczne powodują zmiany w każdej branży. Sektor mięsa w UE jest tego świetnym przykładem. Stopniowo, ale nieustannie maleje produkcja w „starej UE” oraz rośnie w krajach „nowej Unii” – informuje Łukasz Czech, analityk rynków rolnych BGŻ BNP Paribas.

Według danych Eurostatu w 2017 r. produkcja mięsa ogółem w ujęciu ilościowym spadła w UE o 0,1%, jednak dynamika zmian była zróżnicowana geograficzne – w krajach UE-15 („starej Unii”) produkcja zmniejszyła się o 0,7% zaś w krajach UE-13 („nowej Unii”) wzrosła o 2,5%. Warto podkreślić, że w 2017 r. konsumpcja mięsa per capita spadła po raz pierwszy od 2013 r. – o 0,4 kg w przeliczeniu na mieszkańca Unii, co wraz z niewielkim przyrostem naturalnym spowodowało, że popyt wewnętrzny utrzymał się na zbliżonym do 2016 r. poziomie. Jednocześnie, kolejny rok z rzędu Unia Europejska była samowystarczalna w zakresie mięsa. W 2017 r. produkcja pokryła 107% wewnętrznego zapotrzebowania – wylicza BGŻ BNP Paribas.

Spadek ogólnej produkcji mięsa w UE był przede wszystkim spowodowany zmniejszeniem się produkcji wieprzowiny (o 0,8%). W pozostałych branżach odnotowano już jej wzrost, jednak to wieprzowina jest kluczowym mięsem produkowanym (48% ogółu produkcji) oraz spożywanym (47% ogółu konsumpcji) w krajach Unii. Większość mięsa wieprzowego pochodzi z UE-15 (84%), niemniej w ubiegłym roku w tych krajach produkcja spadła o 1,3%, podczas gdy w UE-13 wzrosła o 1,6%. Największe przyrosty odnotowano w Rumunii (+9,1%), na Węgrzech (+4,6%) oraz w Polsce (+0,6%). Ze względu na odbudowę pogłowia trzody, w bieżącym roku produkcja może być już większa. Ceny natomiast prawdopodobnie będę niższe niż w 2017 r., głównie ze względu na wypieranie europejskich produktów na rynkach krajów trzecich przez mięso z Brazylii i USA.

Kolejnym segmentem, w którym kraje starej Unii odnotowały spadki, była wołowina (-0,7%). Warto podkreślić, że państwa UE-15 odpowiadają aż za 89% produkcji w UE. Ceny wołowiny w 2017 r. utrzymywały się na dosyć wysokim poziomie, co wynika między innymi z spadku importu (-6,2%) oraz wzrostu eksportu (+10,7%). Przewidywane zmiany produkcji w 2018 r. wynoszą -1,3% dla EU-15 oraz +2,1% dla EU-13, co przełoży się na przeciętny spadek produkcji o 0,8% dla całej Unii.

Pozytywne zmiany zaszły natomiast w przypadku sektora drobiarskiego, gdzie produkcja wzrosła w całej UE o 0,8% w relacji rocznej, w tym zarówno w krajach EU-15 (+0,3%) jak i  EU-13 (+2,3%).

W przeciągu najbliższej dekady należy spodziewać się dalszego przesuwania produkcji mięsa na wschód, jednak w dłuższym okresie rosnące koszty pracy oraz kwestie ochrony środowiska mogą działać hamująco na rozwój sektora mięsnego – zauważa Łukasz Czech.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (11 137) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH