Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Produkcja mięsa w UE w 2012 r. nieznacznie się zmniejszyła

  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 12-03-2013, 10:41
Produkcja mięsa w UE w 2012 r. nieznacznie się zmniejszyła
W 2012 r. produkcja mięsa w UE nieznacznie się zmniejszyła

Według informacji Oil World podanych pod koniec lutego produkcja mięsa w UE w 2012 r. zmalała o 0,5 mln t do poziomu 45,5 mln ton. Oznacza to, że wielkość produkcji po niewielkim wzroście o 1% w 2011 r., powróciła do poziomu z 2010 roku - informują analitycy BGŻ.

Największe spadki odnotowano w segmencie mięsa wołowego i wieprzowego, gdzie w ujęciu rocznym wystąpiło zmniejszenie wolumenu produkcji o odpowiednio 4% (0,33 mln t) i 1,5% (0,35 mln t), do poziomu 7,74 mln t i 22,42 mln t. Przy czym spadki te były częściowo zrekompensowane przez 1,7-proc. (0,23 mln t) wzrost produkcji mięsa drobiowego, do 14,02 mln ton.

Obserwując zmiany zachodzące w strukturze produkcji na rynku można oczekiwać, że dzięki silnemu popytowi produkcja mięsa drobiowego będzie nadal rosnąć. Mniej optymistyczna prognoza rysuje się dla sektora mięsa wieprzowego, gdzie m.in. ze względu na wprowadzenie nowych norm dot. dobrostanu ciężarnych loch i loszek wzrosły koszty produkcji. Ważne jest również co stanie się z 9 państwami, które nie w pełni wprowadziły konieczne zmiany w gospodarstwach zajmujących się produkcją trzody chlewnej. Istnieje możliwość, że Komisja Europejska zdecyduje się na wprowadzenie kar pieniężnych. Czynniki te mogą oddziaływać w kierunku dalszego zmniejszenia pogłowia w UE, a zatem i produkcji.

Warto przy tym zauważyć, że dane dot. produkcji pokazują, że popyt na mięso rośnie najszybciej na rynkach zewnętrznych, a nie rynku unijnym. Jest to widoczne na przykładzie rosnącej dynamiki eksportu mięsa poza UE (wzrost o 5% w 2012 r.). Przy czym, wzrost ten jest odnotowywany głównie w segmencie mięsa drobiowego i wieprzowego. Dla tych gatunków wolumen wywozu w pierwszych jedenastu miesiącach 2012 r. wzrósł odpowiednio o 9% dla drobiu i o 8% dla wieprzowiny. Te dwa gatunki mięsa w 2012 r miały również największy udział w strukturze eksportu, tj. 48% mięso wieprzowe i 38% mięso drobiowe. Z kolei porównując ze światowymi producentami mięsa wołowego, UE jest mniej konkurencyjna. W rezultacie zarówno produkcja ogółem jak i wielkość wywozu poza UE wykazuje tendencję zniżkową. Szczególnie głęboki spadek nastąpił dla eksportu na rynki zewnętrzne UE, gdzie wywóz w pierwszych jedenastu miesiącach 2012 r. obniżył się o 30% w skali roku.

Oczekujemy zatem, że te tendencje, czyli rosnący eksport mięsa drobiowego i wieprzowego oraz malejący mięsa wołowego, powinny się utrzymać się w 2013 roku. Jednak dynamika wzrostu eksportu może stopniowo wyhamowywać. Może to być spowodowane przez rosnącą produkcję mięsa na świecie i nastawienie wielu gospodarek, m.in. USA, Brazylii na ekspansję na rynki wschodzące, gdzie odnotowuje się stały wzrost popytu na mięso. W tym wypadku w długim okresie należy się spodziewać rosnącej konkurencji na rynkach zagranicznych.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (25 784) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 268)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH