Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Produkcja świń w I połowie 2012 r. spadnie w Polsce o 9,2 proc.!

  • Autor: PAP
  • Data: 29-12-2011, 10:52
Produkcja świń w I połowie 2012 r. spadnie w Polsce o 9,2 proc.!
Produkcja trzody chlewnej przeznaczonej do uboju w pierwszym kwartale 2012 r. w Unii Europejskiej wzrośnie o 0,3 proc., a w Polsce spadnie o 9,2 proc

Produkcja trzody chlewnej przeznaczonej do uboju w pierwszym kwartale 2012 r. w Unii Europejskiej wzrośnie o 0,3 proc., a w Polsce spadnie o 9,2 proc. - prognozuje Eurostat, organ statystyczny UE. Największym producentem trzody będą nadal Niemcy.

Łączna produkcja świń w krajach UE-27 w tym roku wyniesie ok. 258,5 mln sztuk i wzrośnie o 1,6 proc. w stosunku do 2010 roku. W pierwszym kwartale 2012 r. produkcja tych zwierząt w Unii ukształtuje się na poziomie 64,8 mln sztuk (wzrost o 0,3 proc.), natomiast w drugim kwartale obniży się do 61,7 mln sztuk, czyli o 1,3 proc. - poinformowała Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa, powołując się na dane Eurostatu.

Najwięcej trzody zostanie wyprodukowane w Niemczech. W 2011 r. produkcja świń w tym kraju wzrosła wobec 2010 r. o 2,6 proc. do ponad 47,2 mln sztuk. W pierwszych trzech miesiącach 2012 r. eksperci szacują wzrost produkcji na poziomie 3 proc., natomiast w drugim kwartale - już tylko o 0,3 proc. W trzecim kwartale prognozowany jest wzrost na poziomie 0,2 proc., a w czwartym - o 0,6 proc. W całym 2012 roku produkcja tych zwierząt w Niemczech może zwiększyć się o 0,8 proc. do 47,6 mln sztuk.

Drugim co do wielkości producentem trzody chlewnej jest Hiszpania, która w tym roku dostarczy na rynek ok. 40,7 mln sztuk tych zwierząt, tj. o 2 proc. więcej niż w 2010 roku. W pierwszych dwóch kwartałach należy spodziewać zwiększenia produkcji odpowiednio o 3,9 proc. i 1,4 proc.

W Danii w 2011 r. produkcja świń szacowana jest na ok. 28,8 mln sztuk, czyli o 1,4 proc. więcej niż w poprzednim roku. W pierwszym kwartale 2012 r. produkcja tych zwierząt spadnie o 5,4 proc. w stosunku do analogicznego okresu 2011 roku. W drugim kwartale przyszłego roku spadek produkcji prawdopodobnie wyniesie 1 proc.

W ocenie analityków, Francja w tym roku wyprodukuje 25,5 mln sztuk świń, czyli o 1,2 proc. więcej niż w 2010 roku. W pierwszym kwartale 2012 r. produkcja wzrośnie o 2,3 proc., natomiast w drugim kwartale zwiększy się o 0,7 proc.

Holendrzy uzyskają w tym roku ok. 24,5 mln sztuk świń (o 0,5 proc. więcej niż w 2010 roku). W pierwszym i drugim kwartale tych zwierząt może być więcej - odpowiednio o 0,8 proc. oraz 3 proc.

Według Eurostatu, produkcja trzody w tym roku w Polsce obniży się o 0,3 proc. do ok. 19,7 mln sztuk. W pierwszym i drugim kwartale 2012 roku możliwe są spadki produkcji na poziomie odpowiednio 9,2 proc. oraz 10,1 proc.

W ocenie Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, powodem spadku pogłowia świń są wysokie ceny zbóż.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 744) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH