Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Produkcja wieprzowiny w UE spada, ale eksport bez zmian

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 09-12-2013, 13:42

W 2013 r., pomimo spadku unijnej produkcji wieprzowiny, eksport produktów wieprzowych z UE kształtuje się na poziomie zbliżonym do notowanego rok wcześniej, a import uległ zmniejszeniu - informuje Biuro Analiz ARR.

Według informacji Komisji Europejskiej (KE) w okresie pierwszych trzech kwartałów br. z UE do krajów trzecich wyeksportowano 2.290 tys. ton asortymentu wieprzowego. Głównymi krajami przeznaczenia były Rosja, Chiny i Hongkong, do których trafiło 59 proc. unijnego eksportu wieprzowiny.

W okresie pierwszych dziewięciu miesięcy 2013 r. przywóz wieprzowiny do UE wyniósł tylko 26 tys. ton, tj. o 8 proc. mniej niż przed rokiem. Wieprzowina importowana do UE w 51 proc. pochodziła ze Szwajcarii. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (25 753) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH