REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Produkcja wieprzowiny w UE w 2011 r. będzie większa

  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 28-09-2011, 09:52
Produkcja wieprzowiny w UE w 2011 r. będzie większa

W ubiegłym tygodniu Komisja Europejska (KE) przedstawiła szereg nowych danych dotyczących sektora wieprzowiny w UE. Najważniejsze wniosek z nich płynący jest taki, że prawdopodobnie produkcja wieprzowiny w 2011 r. będzie większa niż wcześniej zakładano - podali analitycy Banku BGŻ.

REKLAMA

Według obecnych prognoz KE produkcja trzody chlewnej ma być w bieżącym roku o 1,3 proc. wyższa niż w roku ubiegłym. Co więcej w każdym kwartale bieżącego roku będzie wyższa niż w analogicznym kwartale ubiegłego roku. Poprzednia prognoza wskazywała na wzrost w całym roku o 0,9 proc. Jednak wzrost ten miał być skumulowany szczególnie w pierwszej połowie roku, w drugiej połowie roku produkcja miała się już obniżać. Oznacza to, że bardziej widocznego spadku produkcji trzody chlewnej w UE możemy spodziewać się raczej dopiero na początku przyszłego roku, a nie jak wcześniej prognozowano w drugiej połowie bieżącego roku.

Jednak spadek produkcji w dalszej perspektywie wydaje się nieunikniony. Opłacalność tego kierunku produkcji jest na bardzo niskim poziomie. Według danych KE w sierpniu pasze dla trzody chlewnej były o 23 proc. droższe niż przed rokiem. W tym samym czasie cena skupu tuczników wzrosła zaledwie o 3 proc. Liczona przez KE relacja cen trzody do cen pasz była w opisywanym miesiącu na niskim poziomie 5,4. Dla porównania warto podać, że przeciętna relacja w 2009 r. wynosiła 6,5, a w 2010 r. spadła do 6,1.

Niska opłacalność na przełomie lat 2007 i 2008, kiedy opisywany wskaźnik przez siedem miesięcy utrzymywał się poniżej poziomu 5,0 spowodowała duży spadek produkcji trzody w latach 2008 i 2009 wynoszący odpowiednio 1,5 i 1,7 proc. W obecnym roku opłacalność jest nieco wyższa niż wówczas, jednak na tyle niska aby z dużym prawdopodobieństwem spodziewać się spadku produkcji.

KE prognozuje, że w pierwszym kwartale 2012 r. produkcja trzody będzie jeszcze o 0,3 proc. wyższa niż w pierwszym kwartale 2011 r., ale w drugim kwartale przyszłego roku ma być już o 1,1 proc. niższa niż rok wcześniej.

Sytuacja w naszym kraju wygląda nieco inaczej. Według prognoz ekspertów produkcja trzody w Polsce ma się obniżać już w drugiej połowie bieżącego roku. W pierwszej połowie przyszłego roku spadki mają być już znaczące. W pierwszym kwartale produkcja ma być o 9 proc., a w drugim kwartale o 10 proc. niższa niż rok wcześniej.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 533) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH