Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Produkcja wołowiny wyższa niż przed rokiem

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 18-12-2015, 09:47
Produkcja wołowiny wyższa niż przed rokiem
Fot. Shutterstock

Jak prognozuje Komisja Europejska, w 2015 r. kraje Unii wyprodukują brutto 7 mln 857 tys. ton mięsa wołowego, tj. o 2,5 proc. więcej niż w 2014 r. - donosi FAMMU/FAPA.

W przyszłym roku poziom wytwórczości tego gatunku mięsa utrzyma się na wysokim poziomie, przede wszystkim dzięki rozwojowi pogłowia bydła mlecznego oraz przystosowaniu się pogłowia bydła mięsnego do nowych zasad WPR, po czym w następnych latach produkcja ponownie zacznie spadać. Tempo spadku produkcji będzie mniejsze niż w latach 2005-2013. Pod koniec prognozowanego okresu, w 2025 r. produkcja brutto tego gatunku mięsa w krajach UE osiągnie poziom 7 mln 554 tys. ton, tj. będzie o około 4 proc. niższa niż jej szacowana wielkość w 2015 r.

Jak prognozują eksperci unijni, w bieżącej dekadzie wywóz żywca oraz wołowiny ze Wspólnoty będzie utrzymywał się na stabilnym, wysokim poziomie, wynosząc łącznie około 260 tys. ton. Należy się jednak spodziewać zmian w kierunkach unijnego eksportu. Rosja po zniesieniu embarga będzie sprowadzać mniej wołowiny z Unii ze względu na niższy popyt oraz wzrost znaczenia innych dostawców. Tymczasem nowe możliwości zbytu na unijną wołowinę zaoferują kraje azjatyckie (Hongkong, Chiny, Filipiny, Tajlandia oraz Korea Południowa) oraz Bliski Wschód. W wywozie może wzrosnąć znaczenie żywca dla odbiorców halal, kosztem zmniejszenia eksportu mięsa.

Po zniesieniu barier w handlu, nowe możliwości zbytu wołowiny z Unii zaoferują Stany Zjednoczone oraz Arabia Saudyjska. Według prognoz Komisji Europejskiej, w 2015 r. import mięsa wołowego do Wspólnoty obniży się o 2 proc. do 301 tys. ton. W całym prognozowanym okresie przywóz mięsa wołowego do Unii będzie się kształtował na wyższym poziomie niż w poprzedniej dekadzie, wynosząc średnio 326 tys. ton.

Według prognoz Komisji Europejskiej, w 2015 r. spożycie mięsa wołowego per capita w krajach Wspólnoty ponownie wzrośnie, po czym nastąpi okres stabilizacji przed kolejnym spadkiem. Do końca prognozowanego okresu obniży się ono do poziomu 10,3 kg/ osobę (w wadze produktu).
Poziom ten jednak będzie maskował różnice w pułapach spożycia w nowych (3,0 kg/osobę) oraz
starych (12,0 kg/osobę) krajach Wspólnoty.

Począwszy od 2016 r. ceny wołowiny na rynku światowym będą odczuwały presję spadkową,
wynikającą ze zwiększonej podaży ze strony producentów w Stanach Zjednoczonych, Brazylii oraz
w Argentynie. Skala spadku będzie zależna od wpływu recesji gospodarczej w Brazylii na sektor
wołowiny oraz lokalnego spożycia, co zdeterminuje ilość mięsa kierowanego na eksport. W krajach
UE ceny wołowiny w drugiej połowie prognozowanego okresu osiągną prawdopodobnie średni
poziom około 3470 EUR/t.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 904) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH