REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Produkcja żywca rzeźnego spadła w 2013 r. o 1,4 proc.

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 09-09-2014, 12:08

Produkcja żywca rzeźnego w 2013 roku spadła o 73,4 tys. ton, czyli o 1,4 proc. w stosunku do 2012 roku i wyniosła 5,2 mln ton - wynika z danych GUS.

REKLAMA

Produkcja żywca rzeźnego ogółem w przeliczeniu na 1 ha użytków rolnych wyniosła 356,3 kg wobec 352,6 kg w 2012 r.

GUS podał, że w gospodarstwach indywidualnych wyprodukowano w 2013 r. 4584,3 tys. ton żywca, tj. o111,3 tys. ton (o 2,4 proc. mniej) niż w 2012 r. Produkcja żywca z tych gospodarstw stanowiła 88,1 proc. produkcji krajowej.

Krajowa produkcja żywca rzeźnego w 2013 r. według gatunków wyniosła:
- wołowego - 714,2 tys. ton (o 0,6% mniej niż w 2012 r.),
- cielęcego - 33,2 tys. ton (o 18,6% mniej),
- wieprzowego - 2059,1 tys. ton (o 7,3% mniej),
- baraniego - 3,3 tys. ton (o 4,1% więcej),
- końskiego - 17,4 tys. ton (o 40,2% mniej),
- drobiowego - 2372,4 tys. ton (o 5,0% więcej niż w 2012 r.).

W 2013 r. w ogólnej produkcji żywca rzeźnego wzrósł, w porównaniu z rokiem 2012, udział żywca drobiowego o (2,8 p. proc.) i żywca wołowego (o 0,1 p. proc.) natomiast zmniejszył się udział żywca wieprzowego (o 2,5 p. proc.), cielęcego (o 0,2 p. proc.) i końskiego o (0,3 p. proc.). Udział pozostałych gatunków żywca rzeźnego, tj. baraniego, króliczego i koziego kształtował się na poziomie sprzed roku.

W przekroju terytorialnym najwyższym udziałem w krajowej produkcji żywca rzeźnego ogółem charakteryzowały się województwa: wielkopolskie (21,1 proc.), mazowieckie (16,5 proc.), kujawsko-pomorskie (8,5 proc.) i łódzkie (8,4 proc.).

Najniższy udział w ogólnokrajowej produkcji żywca rzeźnego miały województwa: podkarpackie (2 proc.), dolnośląskie (2,3 proc.), małopolskie (2,4 proc.), świętokrzyskie (2,5 proc.), opolskie (2,6 proc.) i lubuskie (2,8 proc.).

Najwyższą produkcją żywca rzeźnego na 1 ha użytków rolnych, przy notowanej średnio dla kraju (356,3 kg), charakteryzowało się 7 województw: wielkopolskie (629,4 kg), mazowieckie (452,4 kg), śląskie (447,1 kg), łódzkie (442,6 kg), kujawsko-pomorskie (419,5 kg), pomorskie (393,4 kg) i lubuskie (354,1 kg).

Najniższą w kraju produkcję żywca rzeźnego na 1 ha użytków rolnych odnotowano w województwach: dolnośląskim (129,0 kg), podkarpackim (182,8 kg) i lubelskim (215,2 kg).

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 986) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH