Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Produkcja żywca wołowego na poziomie 360 tys. t.

  • Autor: PAP
  • Data: 14-12-2010, 20:03

IERiGŻ szacuje, że w drugim półroczu 2010 roku produkcja żywca wołowego może ukształtować się na poziomie 360 tys. t.

"Tym samym byłaby ona o 5 proc. większa niż rok wcześniej. Ocenia się, że w całym 2010 roku (podobnie jak w 2008 roku) produkcja wołowiny wyniesie 720 tys. t, o ok. 3 proc. mniej niż w 2009 roku.

Według prognoz IERiGŻ, w 2011 roku produkcja żywca wołowego utrzyma się na poziomie zbliżonym do tegorocznego. Wzrostowe tendencje w produkcji wołowiny w Polsce mogą się jednak utrzymać w przypadku poprawy warunków eksportu.

W ocenie Instytutu, po dynamicznym wzroście w 2009 roku krajowe ceny skupu cieląt od początku 2010 roku wykazują tendencję spadkową.

"Zdaniem IERiGŻ do końca 2010 roku ceny utrzymają się poniżej poziomu z analogicznego okresu 2009 roku i powinny zachęcać do pozostawiania tych zwierząt do dalszego chowu" - napisano.

IERiGŻ ocenia, że do końca 2010 roku ceny wołowiny w UE nie ulegną istotnym zmianom.

"Ponieważ ceny w UE silnie oddziałują na ceny krajowe, w czwartym kwartale ceny bydła w Polsce prawdopodobnie nie przekroczą poziomu ubiegłorocznego" - napisano.

Autorzy biuletynu oceniają, że w całym 2010 roku wywóz produktów wołowych może być większy niż w 2009 roku.

"Do poprawy wyników handlu zagranicznego wołowiną w 2010 roku może przyczynić się otwarcie rynku tureckiego dla importu wołowiny, m.in. z Polski, oraz obniżenie przez Turcję ceł na to mięso i żywiec, które nastąpiło we wrześniu i spowodowało znaczący wzrost zainteresowania pozwoleniami na wywóz z refundacją wydawanymi przez ARR" - napisano.

"Uwzględniając prognozowany spadek produkcji wołowiny na świecie i w UE, zmiany w produkcji krajowej oraz ograniczony popyt na to mięso, przewiduje się, że w pierwszej połowie 2011 roku ceny bydła będą utrzymywały się na poziomie zbliżonym do notowanego w pierwszej połowie 2010 roku. W drugiej połowie 2011 roku ceny bydła ponownie mogą wykazywać tendencję do wzrostu, zwłaszcza w przypadku odbudowy popytu na wołowinę" - dodano.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • dziwak 15-12-2010, 08:40:
produkcja żywca wołowego? kiedy zmieni się ten gomułkowsko gierkowsko jaruzelsko języko? Żywiec wołowy to to co żyje,a potem się skupuje - to krowy, byki cielęta i itd. Jesli przyjąć średnią masę skupu to ile tych ogonów wyprodukuje polski farmer. Myśleć i jasno gadać proszę.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 472) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH