Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Produkcja żywca wołowego na poziomie 360 tys. t.

IERiGŻ szacuje, że w drugim półroczu 2010 roku produkcja żywca wołowego może ukształtować się na poziomie 360 tys. t.

"Tym samym byłaby ona o 5 proc. większa niż rok wcześniej. Ocenia się, że w całym 2010 roku (podobnie jak w 2008 roku) produkcja wołowiny wyniesie 720 tys. t, o ok. 3 proc. mniej niż w 2009 roku.

Według prognoz IERiGŻ, w 2011 roku produkcja żywca wołowego utrzyma się na poziomie zbliżonym do tegorocznego. Wzrostowe tendencje w produkcji wołowiny w Polsce mogą się jednak utrzymać w przypadku poprawy warunków eksportu.

W ocenie Instytutu, po dynamicznym wzroście w 2009 roku krajowe ceny skupu cieląt od początku 2010 roku wykazują tendencję spadkową.

"Zdaniem IERiGŻ do końca 2010 roku ceny utrzymają się poniżej poziomu z analogicznego okresu 2009 roku i powinny zachęcać do pozostawiania tych zwierząt do dalszego chowu" - napisano.

IERiGŻ ocenia, że do końca 2010 roku ceny wołowiny w UE nie ulegną istotnym zmianom.

"Ponieważ ceny w UE silnie oddziałują na ceny krajowe, w czwartym kwartale ceny bydła w Polsce prawdopodobnie nie przekroczą poziomu ubiegłorocznego" - napisano.

Autorzy biuletynu oceniają, że w całym 2010 roku wywóz produktów wołowych może być większy niż w 2009 roku.

"Do poprawy wyników handlu zagranicznego wołowiną w 2010 roku może przyczynić się otwarcie rynku tureckiego dla importu wołowiny, m.in. z Polski, oraz obniżenie przez Turcję ceł na to mięso i żywiec, które nastąpiło we wrześniu i spowodowało znaczący wzrost zainteresowania pozwoleniami na wywóz z refundacją wydawanymi przez ARR" - napisano.

"Uwzględniając prognozowany spadek produkcji wołowiny na świecie i w UE, zmiany w produkcji krajowej oraz ograniczony popyt na to mięso, przewiduje się, że w pierwszej połowie 2011 roku ceny bydła będą utrzymywały się na poziomie zbliżonym do notowanego w pierwszej połowie 2010 roku. W drugiej połowie 2011 roku ceny bydła ponownie mogą wykazywać tendencję do wzrostu, zwłaszcza w przypadku odbudowy popytu na wołowinę" - dodano.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

IERiGŻ RSS ALERT    /    wołowina RSS ALERT    /    bydło RSS ALERT    /    żywiec wołowy RSS ALERT    /    mięso RSS ALERT    /    eksport mięsa RSS ALERT

KOMENTARZE (1)

  • dziwak 2010-12-15 08:40:41
    produkcja żywca wołowego? kiedy zmieni się ten gomułkowsko gierkowsko jaruzelsko języko? Żywiec wołowy to to co żyje,a potem się skupuje - to krowy, byki cielęta i itd. Jesli przyjąć średnią masę skupu to ile tych ogonów wyprodukuje polski farmer. Myśleć i jasno gadać proszę.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.242.25.198
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.