Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 28-11-2008, 15:02
Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym

Instytut Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego zorganizował po raz trzydziesty konkurs pod tytułem "Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym" Jesień 2008. Główną nagrodę otrzymały Zakłady Przetwórstwa Mięsnego "Henryk Kania". Konkurs obejmował wędzonki, kiełbasy podsuszane, kiełbasy suszone i wędliny surowe dojrzewające w ilości 209 próbek z 53 zakładów mięsnych i drobiarskich.

Podstawą konkursowej oceny jakościowej wędlin była ocena sensoryczna wykonana przez dwa dziewięcioosobowe zespoły rzeczoznawców. Ocenę sensoryczną wykonano metodą pięciopunktową według szczegółowych wymagań dla danego sortymentu, zawartych w normach polskich lub zakładowych. Do oceny podawano próbki zakodowane a oceniający wykonywali oceny indywidualnie. Oceniano wygląd zewnętrzny na całym batonie wędzonki lub kiełbasy, konsystencję batonu kiełbasy, wygląd przekroju na dwóch przekrojonych batonach wędzonki lub kiełbasy, smak i zapach na plastrach pochodzących co najmniej z dwóch batonów wędzonki lub kiełbasy.

Próbki wędlin, które uzyskały jakość całkowitą na poziomie 4,5 do 5 punktów a żadna z ocenianych cech jakościowych nie otrzymała noty niższej niż 4 punkty, zostały zakwalifikowane do badań chemicznych. W badaniach chemicznych oznaczano zawartość: wody, białka, tłuszczu, chlorku sodu, fosforanów dodanych jako P2O5, skrobi oraz pozostałości azotynów i azotanów. Ocena sensoryczna wykazała, że prawie wszystkie oceniane wędliny charakteryzowały się bardzo dobrym lub dobrym poziomem jakości. Sensorycznych wymagań konkursowych nie spełniła jedna sztuka schabu, jednej szynki wieprzowej i jednej wędzonki drobiowej.

Wymagania konkursowe spełniło 205 próbek wędlin z 53 Zakładów Mięsnych i Drobiarskich.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi ufundował puchar za zwycięstwo w XXX jubileuszowym konkursie „Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym" jesień 2008 dla Zakładów Przetwórstwa Mięsnego „Henryk Kania". Dyrektor Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego ufundował statuetkę „za wyróżniającą się liczbę nagrodzonych wędlin" dla Zakładów Mięsnych "Viola". Specjalny dyplom za najwyżej oceniony produkt deklarowany przez producenta jako produkt tradycyjny „Szynkę chłopską" otrzyma: Zakład Masarski "Krawczyk" w Mleczkowie.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • pracownik 07-03-2013, 20:14:
Viola sprzedaje stare i myte wędliny po raz wtóry-trują ludzi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zobacz wszystkie komentarze (1)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (15 611) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.