REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 28-11-2008, 15:02
Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym

Instytut Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego zorganizował po raz trzydziesty konkurs pod tytułem "Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym" Jesień 2008. Główną nagrodę otrzymały Zakłady Przetwórstwa Mięsnego "Henryk Kania". Konkurs obejmował wędzonki, kiełbasy podsuszane, kiełbasy suszone i wędliny surowe dojrzewające w ilości 209 próbek z 53 zakładów mięsnych i drobiarskich.

REKLAMA

Podstawą konkursowej oceny jakościowej wędlin była ocena sensoryczna wykonana przez dwa dziewięcioosobowe zespoły rzeczoznawców. Ocenę sensoryczną wykonano metodą pięciopunktową według szczegółowych wymagań dla danego sortymentu, zawartych w normach polskich lub zakładowych. Do oceny podawano próbki zakodowane a oceniający wykonywali oceny indywidualnie. Oceniano wygląd zewnętrzny na całym batonie wędzonki lub kiełbasy, konsystencję batonu kiełbasy, wygląd przekroju na dwóch przekrojonych batonach wędzonki lub kiełbasy, smak i zapach na plastrach pochodzących co najmniej z dwóch batonów wędzonki lub kiełbasy.

Próbki wędlin, które uzyskały jakość całkowitą na poziomie 4,5 do 5 punktów a żadna z ocenianych cech jakościowych nie otrzymała noty niższej niż 4 punkty, zostały zakwalifikowane do badań chemicznych. W badaniach chemicznych oznaczano zawartość: wody, białka, tłuszczu, chlorku sodu, fosforanów dodanych jako P2O5, skrobi oraz pozostałości azotynów i azotanów. Ocena sensoryczna wykazała, że prawie wszystkie oceniane wędliny charakteryzowały się bardzo dobrym lub dobrym poziomem jakości. Sensorycznych wymagań konkursowych nie spełniła jedna sztuka schabu, jednej szynki wieprzowej i jednej wędzonki drobiowej.

Wymagania konkursowe spełniło 205 próbek wędlin z 53 Zakładów Mięsnych i Drobiarskich.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi ufundował puchar za zwycięstwo w XXX jubileuszowym konkursie „Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym" jesień 2008 dla Zakładów Przetwórstwa Mięsnego „Henryk Kania". Dyrektor Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego ufundował statuetkę „za wyróżniającą się liczbę nagrodzonych wędlin" dla Zakładów Mięsnych "Viola". Specjalny dyplom za najwyżej oceniony produkt deklarowany przez producenta jako produkt tradycyjny „Szynkę chłopską" otrzyma: Zakład Masarski "Krawczyk" w Mleczkowie.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • pracownik 07-03-2013, 20:14:
Viola sprzedaje stare i myte wędliny po raz wtóry-trują ludzi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zobacz wszystkie komentarze (1)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 748) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH