REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Prof. Pisula: Afera z koniną w burgerach może zaszkodzić wizerunkowi polskich producentów

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 29-01-2013, 13:55
Prof. Pisula: Afera z koniną w burgerach może zaszkodzić wizerunkowi polskich producentów
prof. dr hab. Andrzej Pisula z Zakładu Technologii Mięsa SGGW

Polska żywność jest konkurencyjna zarówno jakością jak i ceną prawie we wszystkich krajach członkowskich UE. Lokalna konkurencja zawsze będzie próbowała chronić własny rynek - zauważa prof. dr hab. Andrzej Pisula z Zakładu Technologii Mięsa SGGW, komentując skandal, jaki wybuchł w Irlandii po wykryciu koniny w wołowych burgerach produkowanych na bazie polskiego surowca w zakładzie Silvercrest Meats.

REKLAMA

- Irlandia, kraj wołowiny kulinarnej w sytuacji kryzysowej, będzie zawsze starał się ograniczyć sprzedaż z innych krajów - wskazuje profesor.

Dodaje, że badania DNA, dzięki którym możliwe jest rozróżnienie gatunku mięsa, co w Polsce stosuje IJHARS, jest w Irlandii bardzo tanie. - Kosztuje około 5 dolarów. Nic dziwnego, że stosuje się je bardzo często - tłumaczy prof. Pisula.

W komunikacie prasowym ABP Food, właściciel zakładów Silvercrest Meats poinformował, że "grupa stwierdziła, iż skażony koniną surowiec do burgerów nie pochodzi z należącego do grupy zakładu w Poznaniu". Jednak profesor zastrzega, że nie może być mowy o "skażeniu" a jedynie o "zanieczyszczeniu" lub najwyżej "fałszowaniu".

- Pamiętam reportaż w TV o porzuconych ze względu na koszty utrzymania koniach w Irlandii. Między wierszami padało pytanie - czemu nie poddano ich ubojowi? Irlandczycy są prawdopodobnie bardzo wyczuleni na mięso końskie. Dlatego zrobili z tego taki szum medialny. Niemniej jednak "eksporter" - jeżeli zostanie udowodnione, że omawiana partia pochodziła z Polski - strzelił sobie "samobója" i napewno zaszkodzi wizerunkowi polskich producentów - przyznaje Andrzej Pisula.

KOMENTARZE: (5)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • PO 31-01-2013, 21:09:
Moderator: komentarz został usunięty ze względu na naruszenie zasad forum. Prosimy o zachowanie kultury dyskusji.
  • modus 31-01-2013, 19:46:
trzeba zakazać uboju koni w naszym kraju konie to są mondrzejsze od ludzi i to jest szczera prawda a człowiek jest mordercą i żeby tylko zarobić na mordowaniui zwierząt właśnie tak robią Włosi i handlarze śmiercią na wszystkich targach i na naj większym targu śmierci w Skaryszewie tam dochodzi do bestialstwa na zwierzętach trzeba ukrucić ten haniebny proceder i przewoźników pozamykać razem z tymi handlarzami śmierci
  • Eterno Vagabundo 30-01-2013, 15:01:

Może nam wyjaśni
Profesor Pisula,
Czym to Irlandczyków
Konina uczula ?

Zobacz wszystkie komentarze (5)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (24 925) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH