Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prof. Pisula: Brakuje odpowiedniej ilości żywności. Zwłaszcza produktów pochodzenia zwierzęcego

  • Autor: ŁR, portalspozywczy.pl
  • Data: 15-09-2010, 14:18
Prof. Pisula: Brakuje odpowiedniej ilości żywności. Zwłaszcza produktów pochodzenia zwierzęcego

Główne zastrzeżenia zdrowotne mięsa i jego przetworów dotyczą znacznej zawartość tłuszczu, soli kuchennej i substancji konserwujących oraz obecności związków o potencjalnym działaniu rakotwórczym - mówi prof. dr hab. Andrzej Pisula z Zakładu Technologii Mięsa SGGW.

Mięso kulinarne (chuda wołowina, schab, mięso z szynki i łopatki) ma nieznaczne ilości tłuszczu (poniżej 3 proc.) i nie zawiera substancji konserwujących oraz składników o potencjalnym działaniu rakotwórczym (zawartych głównie w dymie wędzarniczym). - Stosowane metody przygotowywania mięsa do spożycia, zwłaszcza solenie i przyprawianie oraz obróbka termiczna (smażenie, grillowanie), w nieznacznym stopniu pogarsza efekt zdrowotny spożywania mięsa - tłumaczy prof. Pisula. - Tymczasem przetwory mięsne (w tym głównie kiełbasy) zawierają 20-40 proc. tłuszczu oraz śladowe ilości środków konserwujących i składników dymu wędzarniczego. Wszystkie te składniki są jednak głównymi
"nośnikami" smaku i zapachu, wymaganymi przez konsumentów - zaznacza.

Dodaje, że polski przemysł mięsny realizuje szeroki program wdrożenia wymagań zdrowotnych w produkcji mięsa poprzez znaczną poprawę higieny, kontrolę zdrowia zwierząt rzeźnych oraz jakości mięsa. - W produkcji przetwórczej główne działania to ograniczenie stosowania tłuszczów zwierzęcych (spożycie zmalało o 50 proc.), substancji peklujących (w tym soli kuchennej), zmiany procesu wędzenia oraz stosowanie szeregu zamienników oraz dozwolonych dodatków funkcjonalnych - mówi Andrzej Pisula - Podjęte działania w całym łańcuchu produkcji mięsa i jego przetworów (genetyka, hodowla zwierząt, przetwórstwo) zapewniają produkty o unikalnych właściwościach, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego (zwłaszcza dzieci i młodzieży) i bezpieczne dla zdrowia konsumenta - akcentuje.

Przy łatwej dostępności żywności w krajach rozwiniętych głównym problemem stały się choroby cywilizacyjne, wynikające głównie ze spożywania nadmiernych jej ilości i w formie najmniej korzystnej z punktu widzenia fizjologii trawienia. - Znacznie zmalało zainteresowanie naukowców i publicystów problemami związanymi z brakiem odpowiedniej ilości żywności, a zwłaszcza produktów pochodzenia zwierzęcego - zauważa prof. Pisula. - Uniwersalną receptą jest stwierdzenie, że optymalną dla zdrowia człowieka jest spożywanie wszystkich rodzajów żywności, ale w umiarkowanych ilościach. Jednym z niezbędnych działań dla zrozumienia i realizacji tej zasady jest edukacja konsumenta w zakresie prawidłowej diety.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • hodowca 17-09-2010, 12:44:
Za 3.50zł za1kg żwca nikt nie będzie tradycyjnie chował świń
  • martin190 16-09-2010, 11:01:
TRUDNO KUPIĆ PRODUKTY TRADYCYJNE. ZŁA DYSTRYBUCJA. KONSUMENT

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 190) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH