Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prof. Pisula: Branża mięsna potrzebuje zdecydowanych działań

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 17-06-2015, 21:30
Prof. Pisula: Branża mięsna potrzebuje zdecydowanych działań
Prof. Andrzej Pisula (fot. PTWP)

Rozwój polskiego rynku mięsa wieprzowego hamuje rozdrobnienie hodowli oraz ich niska efektywność ekonomiczna. Aby to zmienić niezbędne są zmiany legislacyjne. Hodowcy muszą mieć dostęp do kredytów preferencyjnych i szkoleń zawodowych - powiedział prof. Andrzej Pisula na konferencji „Budowa poprawnych relacji między uczestnikami łańcucha dostaw produktów wieprzowych”.

Profesor wskazał, że obecnie jest właściwy moment na podniesienie szerokiej dyskusji na temat odbudowy pogłowia trzody chlewnej w Polsce. – Jesteśmy w okresie przedwyborczym. Tymczasem szereg partii nie prezentuje wyborcom żadnego konkretnego programu gospodarczego. W tym kontekście strategia rozwoju sektora trzody chlewnej mogłaby stanowić ważny punkt w dyskusji o przyszłości – ocenił Andrzej Pisula.

- Odbudowa produkcji polskiej wieprzowiny powinna być celem strategicznym naszego rolnictwa. Mamy duży popyt krajowy, możliwości eksportowe, areał gruntów oraz olbrzymią rzeszę hodowców, którzy są dobrze przygotowani i chcą produkować mięso wieprzowe. Co więcej, nasz przemysł mięsny jest nowoczesny i ma niewykorzystane moce produkcyjne. Mimo barier, związanych m.in. ze wspomnianym wcześniej rozdrobnieniem hodowli i ich niską efektywnością, sektor wciąż ma ogromny potencjał – tłumaczył ekspert. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (5)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Czytelnik 23-06-2015, 08:50:
mięso nie jest potrzebne do życia, mięso to otyłość i problemy zdrowotne, zagrożenie ekologiczne
  • RSD 18-06-2015, 12:53:
Dopóki w 100% nie wyeliminujemy ASF, inwesetycja w pogłowie świń w Polsce nie ma sensu.
Pierwsza sprawa to wyeliminowanie 100% dzików znajdujących się w zagrożonych strefach, także na Białorusi.
  • PW 18-06-2015, 10:08:
Hm, a czy nie powinniśmy zastanowić się, jak inteligentnie i zasadniczo zredukować konsumpcję mięsa? Celem powinna być poprawa jakości życia, a nie wzrost produkcji.

Zobacz wszystkie komentarze (5)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 087) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH