Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prof. Pisula: Ciągle rośnie ilość zakładów mięsnych zagrożonych upadłością

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 02-12-2011, 13:26
Prof. Pisula: Ciągle rośnie ilość zakładów mięsnych zagrożonych upadłością
Na fot. prof. dr hab. Andrzej Pisula z Zakładu Technologii Mięsa SGGW (fot. zelaznastudio.pl)

W tym roku powiększyła się szara strefa w produkcji i obrocie mięsem, oraz jego przetworami. Jednocześnie zwiększyła się ilość zakładów mięsnych zagrożonych upadłością - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl prof. dr hab. Andrzej Pisula z Zakładu Technologii Mięsa SGGW.

- Które wydarzenia tego roku uznaje Pan za najbardziej znaczące dla branży mięsnej?

- Przede wszystkim spadek pogłowia trzody chlewnej i olbrzymie zaniepokojenie hodowców, które wynika m.in. z braku zainicjowania dyskusji na temat obecnej sytuacji przez Ministerstwo Rolnictwa. Na branżę rzutują niezałatwione problemy związane z GMO i sprawa spasania krzyżowego mączek mięsno-kostnych. Kolejną niebezpieczną tendencją jest poszerzenie "szarej strefy" w produkcji i obrocie mięsem i przetworami. Warto też zwrócić uwagę, iż w tym roku zwiększyła się ilość zakładów zagrożonych upadłością.

- Czyli porównanie bieżącego roku z 2010 r. nie wypada zbyt korzystnie?

- Pomimo spodziewanego przyrostu produkcji mięsa o około 2 proc. w stosunku do 2010 r., co miał zapewnić głównie znaczny przyrost produkcji mięsa drobiowego i wołowego, oraz stabilizacja produkcji mięsa wieprzowego, wyniki I półrocza wskazują na pogorszenie się salda export/improt wieprzowiny. I to prawdopodobnie do poziomu 160-200 tys. ton, czyli wyższego niż w 2010 r. Bardzo niepokojący jest również wzrost importu żywych zwierząt o ponad 30 proc. (do prawie 970 tys. sztuk) w tym głównie prosiąt i warchlaków. Wskazuje to na znaczną redukcję stada zarodowego w Polsce.

- Jakie mogą być skutki niespodziewanie wysokich cen żywca wieprzowego na przyszłość branży?

- Zapowiadany wzrost cen źródeł energii a tym samym żywności, wpłynie negatywnie na popyt na mięso i jego przetwory. Jeżeli do tego "dołożą" się jeszcze negatywne dla produkcji zwierzęcej decyzje w sprawie GMO i mączek, to sytuacja hodowli i przemysłu mięsnego stanie sie bardzo trudna. Koszty produkcji wzrosną o ponad 30 proc. Natomiast ceny produktów to wielki znak zapytania związany z "wytrzymałością" kupujących.

- Co zatem prognozuje Pan na 2012 r.?

- W przypadku spełnienia się "czarnego scenariusza" ws. GMO i mączek - spadek popytu na mięso i przetwory, oraz zdecydowane pogorszenie wyników ekonomicznych, zwłaszcza średniej wielkości zakładów mięsnych. W ramach tego scenariusza realne stanie się dalsze zwiększenie udziału w sprzedaży dużych grup kapitałowych a także dalsze powiększanie się szarej strefy. Chcę wierzyć, że w grupie niezbędnych reform podejmowanych przez nowy rząd znajdą się działania w zakresie zwiększenia produkcji mięsa i unormowania polskiego rynku. Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • knur 07-12-2011, 08:40:
Pan Profesor trafnie ocenia sytuację w branży....
  • wasyl 03-12-2011, 18:32:
Chętnie przejmę działające sklepy firmowe minimum 60mkw, gg5123813
  • Wacek 03-12-2011, 14:01:
Głupcy niech padną, będzie luźniej na rynku.

Zobacz wszystkie komentarze (3)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (15 640) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.