Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prof. Pisula: Firmy mięsne mogą oszczędzić na skupie żywca

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 17-10-2012, 15:04
Prof. Pisula: Firmy mięsne mogą oszczędzić na skupie żywca
prof. dr hab. Andrzej Pisula, Wydział Nauk o Żywności, Zakład Technologii Mięsa, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Zagadnienia związane ze skupem zwierząt do uboju należą w tej chwili do największych problemów krajowej branży mięsnej. Wszyscy doskonale wiedzą, że 95 proc. bydła jest skupowanych w ramach skupu bezpośredniego. Pośrednicy, którzy dokonują zakupu w oparciu o ocenę przyżyciową, odsprzedają do zakładów surowiec według oceny poubojowej, zgarniając marżę w wysokości 15-25 proc. - powiedział prof. dr hab. Andrzej Pisula z Wydziału Nauk o Żywności, Zakładu Technologii Mięsa w SGGW w Warszawie na V Forum Rynku Spożywczego.

W przypadku trzody chlewnej zakłady przetwórstwa mięsa mają większe szanse na kontrakty z wielkimi firmami. - Trzeba sobie jednak uzmysłowić, że w tej chwili w Polsce hodowlą trzody chlewnej zajmuje się ok. 300 tys. gospodarstw. Większych ferm, produkujących na poziomie powyżej stu tuczników, jest tak naprawdę 80 tys. Dopiero niedawno Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej Polsus zaczął głośno mówić o tym, że ferma hodowlana powinna posiadać minimum dwieście loch, aby móc wyprodukować ilość prosiąt mogącą zapewnić „za jednym zamachem" całe zasiedlenie - zauważył prof. Pisula. - To może pomóc rozwiązać problem marży na skupie żywca. W przypadku trzody chlewnej marże pośredników wynoszą między 7 a 10 proc. - dodał.

Zwrócił uwagę, że w przypadku zakładów ubojowych koszt pozyskania surowca generuje w przybliżeniu 70 proc. kosztów operacyjnych. - Gdzie jeszcze można szukać oszczędności? Na pewno w poprawnym wykonywaniu czynności technologicznych. To odgrywa olbrzymią rolę - podkreślił profesor. - Od 1 stycznia wchodzą w życie nowe przepisy odnośnie dobrostanu w zakresie przygotowania zwierząt do uboju. Według danych z badań Instytutu Przemysłu Mięsnego, oddziału w Poznaniu, blisko połowa tusz wieprzowych wykazuje wady technologiczne. W 40 proc. sztuk buhajów występuje wada DFD. Jeśli potrafilibyśmy przygotować zwierzęta do uboju w taki sposób, aby uniknąć tego typu błędów, mielibyśmy szansę na zwiększenie zysków - zaznaczył.

Wskazał także na temat wychładzania poubojowego. - Prawdą jest, że szybkie dwufazowe wychładzanie daje oszczędność na poziomie ok. jednej jednostki procentowej. Przy 100 tonach dziennie oznacza to olbrzymie oszczędności. Jednakże prawdą jest również to, że przyspieszone wychładzanie nie pozwala mięsu kulinarnemu dojrzewać - podkreślił prof. Andrzej Pisula. - Mięso kulinarne trafia na rynek po 72-90 godzinach od momentu uboju. W tych warunkach nie możemy mówić o kulinarnej jakości mięsa wołowego. Tak krótki czas pozwala też poddawać w wątpliwość jakość kulinarnego mięsa wieprzowego - ocenił.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Aleksander 18-10-2012, 10:04:
Marża pośredników 5-7% na wieprzowinie i 15 - 25% na wołowinie. Skąd te dane? Czy nie przypomina to rzucania informacji ot tak sobie bo i tak nie można ich sprawdzić?
  • Czytelnik 17-10-2012, 21:45:
W Polsce, wg danych IW za 2011, było 197 tys. gosp. z trzodą.Liczba chlewni z obsadą pow. 100 sztuk nie przekracza 25 tys.

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 451) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH