REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Prof. Pisula: Jeszcze długo drób nie prześcignie mięsa czerwonego

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 05-09-2013, 14:45
Prof. Pisula: Jeszcze długo drób nie prześcignie mięsa czerwonego
Na fot. prof. dr hab. Andrzej Pisula z Zakładu Technologii Mięsa SGGW

Mięso "czerwone" jest znacznie droższe od drobiu, ale ma określone cechy sensoryczne i żywieniowe. Dlatego jeszcze przez długi czas nie zostanie "wypchnięte" z naszego jadłospisu - mówi serwisowi portalspozywczy.pl prof. dr hab. Andrzej Pisula z Zakładu Technologii Mięsa SGGW.

REKLAMA

Z obserwacji profesora wynika, że obecny rozwój produkcji drobiarskiej w Polsce i na świecie jest wynikiem kilku czynników. - Chodzi m.in. o efektywność przetwarzania paszy na masę ptaka, postępu genetycznego, oraz mechanizacji i skali hodowli. Coraz większej mechanizacji podlega też ubój, rozbiór i przetwarzanie drobiu, co przekłada się na obniżenie kosztów tych procesów. Nie bez znaczenia jest również pozytywne nastawienie specjalistów od żywienia człowieka i lekarzy do spożywania mięsa drobiowego - zauważa prof. Pisula.

W jego przekonaniu istnieje jednak pewna bariera w spożywaniu mięsa drobiowego. - Wynika ona z generalnie podobnego smaku, zapachu i konsystencji produktów drobiowych. Charakteryzuje je także niska soczystość, zarówno jeśli chodzi o mięso kulinarne jak i przetwory. Stąd konieczność urozmaicania potraw i przetworów dodatkiem przypraw oraz zwiększania soczystości przez nastrzykiwanie - tłumaczy profesor.

Zwraca uwagę, że w USA, gdzie spożycie mięsa drobiowego wynosi rocznie ponad 40 kg na osobę, prawie połowa przeznaczona jest do przetwórstwa - głównie smażenia. - W warunkach amerykańskich gospodarstw domowych wykorzystuje się głównie drób "dzielony", czyli mięśnie piersiowe i uda. Tymczasem w warunkach Polski, gdzie produkcja kształtuje się na poziomie ponad 25 kg na osobę rocznie, dania drobiowe są spożywane 2-3 razy na tydzień. Istotnym czynnikiem w tym kontekście jest cena surowca - mówi prof. Pisula.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • RSD 12-09-2013, 09:05:
Oby tak było Panie profesorze.

(APŚ 160km od polskiej granicy)

Zobacz wszystkie komentarze (1)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 542) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH