Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prof. Pisula: Jeszcze długo drób nie prześcignie mięsa czerwonego

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 05-09-2013, 14:45
Prof. Pisula: Jeszcze długo drób nie prześcignie mięsa czerwonego
Na fot. prof. dr hab. Andrzej Pisula z Zakładu Technologii Mięsa SGGW

Mięso "czerwone" jest znacznie droższe od drobiu, ale ma określone cechy sensoryczne i żywieniowe. Dlatego jeszcze przez długi czas nie zostanie "wypchnięte" z naszego jadłospisu - mówi serwisowi portalspozywczy.pl prof. dr hab. Andrzej Pisula z Zakładu Technologii Mięsa SGGW.

Z obserwacji profesora wynika, że obecny rozwój produkcji drobiarskiej w Polsce i na świecie jest wynikiem kilku czynników. - Chodzi m.in. o efektywność przetwarzania paszy na masę ptaka, postępu genetycznego, oraz mechanizacji i skali hodowli. Coraz większej mechanizacji podlega też ubój, rozbiór i przetwarzanie drobiu, co przekłada się na obniżenie kosztów tych procesów. Nie bez znaczenia jest również pozytywne nastawienie specjalistów od żywienia człowieka i lekarzy do spożywania mięsa drobiowego - zauważa prof. Pisula.

W jego przekonaniu istnieje jednak pewna bariera w spożywaniu mięsa drobiowego. - Wynika ona z generalnie podobnego smaku, zapachu i konsystencji produktów drobiowych. Charakteryzuje je także niska soczystość, zarówno jeśli chodzi o mięso kulinarne jak i przetwory. Stąd konieczność urozmaicania potraw i przetworów dodatkiem przypraw oraz zwiększania soczystości przez nastrzykiwanie - tłumaczy profesor.

Zwraca uwagę, że w USA, gdzie spożycie mięsa drobiowego wynosi rocznie ponad 40 kg na osobę, prawie połowa przeznaczona jest do przetwórstwa - głównie smażenia. - W warunkach amerykańskich gospodarstw domowych wykorzystuje się głównie drób "dzielony", czyli mięśnie piersiowe i uda. Tymczasem w warunkach Polski, gdzie produkcja kształtuje się na poziomie ponad 25 kg na osobę rocznie, dania drobiowe są spożywane 2-3 razy na tydzień. Istotnym czynnikiem w tym kontekście jest cena surowca - mówi prof. Pisula.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • RSD 12-09-2013, 09:05:
Oby tak było Panie profesorze.

(APŚ 160km od polskiej granicy)

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 433) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH