Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prof. Pisula: Koszty uboju wymuszą centralizację i koncentrację ubojni

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 13-05-2010, 22:44
Prof. Pisula: Koszty uboju wymuszą centralizację i koncentrację ubojni

Zdolności ubojowe w Polsce znacznie (przynajmniej o 100 proc.) przekraczają potrzeby w tym zakresie - mówi serwisowi portalspozywczy.pl prof. Andrzej Pisula z SGGW.

Wszystkie ubojnie pracują na jedną zmianę (nieraz tzw. "przedłużoną") i często nie we wszystkie dni robocze. - Z grupy około 800 zakładów, które nie spełniły wymagań sanitarnych i technicznych UE do końca 2009 r. zdecydowana większość jest małymi ubojniami lokalnymi. Powinny być one zamknięte jak najszybciej w interesie polskiego przemysłu mięsnego oraz całego sektora produkcji zwierzęcej - mówi Andrzej Pisula. - Koszty uboju a zwłaszcza utylizacji odpadów (w tym ścieków), ochrony środowiska itp. zmuszą do centralizacji i koncentracji ubojni - dodaje.

Zwraca uwagę, że według szacunków prof. Romana Urbana z Zakładu Ekonomiki Przemysłu Spożywczego w Instytucie Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej i wsp. z 2000 r. w Polsce powinno być około 30 dużych, 80 średnich i 600 lokalnych ubojni zwierząt. Obecnie jest ponad 2500 ubojni różnej wielkości.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (14)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • key 13-09-2010, 16:34:
Wszystko samo się rozwiąże. Kto ma funkcjonować to będzie, kto do zamknięcia, ten zamknie. Jeden ważny warunek: wymuście, szczególnie na IW równe traktowanie wszystkich podmiotów. To jest ważniejsze od wszystkich pozostałych "za" i 'przeciw".
  • inż ubojowiec 13-09-2010, 12:32:
zakład utylizacyjny jedzie do ubojni po odpady a po drodze sprzedaje mączke rolnikowi na wspaniały "uleprszacz do gleby" który i tak idzie do koryta ,a ubojnia musi chłodzić odpady by miały odpowiednia jakość ,inspekcja weterynaryjna nęka ubojnie, rozlicza czy czasem jednego kilograma odpadów nie zakopała w ogródku, i płaci za utylizacje 500zł za tone odpadów- to są gigantyczne koszty ubojni i gigantyczne zyski pana stokłosy :/
  • Piotr 16-05-2010, 12:39:
Moim zdaniem prof. ma rację co do zdolności ubojowych w Polsce, jednak czy potrzebna jest jakaś interwencja czy centralizacja ubojni ? To już jest inna kwestia. Inspekcja weterynaryjna ma jeszcze sporo do zrobienia w kwestii "wyrównywania szans". Tylko od nielicznych ubojni wymaga się prowadzenia pełnej "papierologi", i najwyższych standardów uboju zwierząt, do tych firm kierowane są wszelakiego rodzaju kontrole. A cała reszta ubojenek, jedzie po kosztach. Ale kogo to interesuje ???????

Zobacz wszystkie komentarze (14)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (18 070) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH