REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Prof. Pisula: Połączenie inspekcji jest potrzebne

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 23-10-2015, 13:23
Prof. Pisula: Połączenie inspekcji jest potrzebne
Prof. Andrzej Pisula (fot. PTWP)

Na posiedzeniu sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi, które odbyło się 8 października, głównym tematem dyskusji było omówienie stanu prac nad konsolidacją urzędowej kontroli żywności w Polsce, ze szczególnym uwzględnieniem organów odpowiedzialnych za kontrolę produkcji mięsa i przetworów mięsnych. Muszę jednoznacznie stwierdzić, że szansa na przekonanie posłów i kierownictwa komisji sejmowej co do konieczności połączenia inspekcji nie została wykorzystana – mówi prof. Andrzej Pisula.

REKLAMA

Zdaniem eksperta wśród czynników odpowiedzialnych za porażkę zwolenników połączenia inspekcji, istotną rolę odegrał brak jednoznacznego stanowiska branży mięsnej w omawianej sprawie. – Pomimo tego, że w toku dyskusji na posiedzeniu Komisji Rolnictwa, jej uczestnicy podkreślali, że ustawa dotycząca konsolidacji urzędowej kontroli żywności jest już od dawna prawie gotowa, zaś do jej finalizacji, czyli przeprowadzenia przez Sejm zabrakło jedynie ok. pół roku, teraz wracamy właściwie do punktu wyjścia – wskazuje Andrzej Pisula. - Wszyscy są za zmianami. Pozostaje tylko pytanie – czy względy polityczne pozwolą na przeprowadzenie ustawy w nowej kadencji Sejmu?

Z opinią, że wszyscy popierają konsolidację inspekcji nie w pełni zgadza się Janusz Rodziewicz, prezes Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP. – Niestety, urzędnicy są bardzo przeciwni konsolidacji urzędowej kontroli żywności, ponieważ oznaczałaby ona m.in. zmniejszenie zatrudnienia – zauważa szef SRW RP. W odpowiedzi prof. Pisula zaznacza, że „całe szczęście przeciwnicy są w zdecydowanej mniejszości”. – O zmianach będą decydowali posłowie a w tej grupie widać wyraźne poparcie dla idei integracji służb kontroli produkcji, jakości i bezpieczeństwa produktów pochodzenia zwierzęcego – wyjaśnia profesor.

Zwraca jednocześnie uwagę, że konsolidacja nabiera szczególnego znaczenia w kontekście deklaracji składanych przez rząd w sprawie negocjacji TTIP, czyli umowy o wolnym handlu między Unią Europejską a Stanami Zjednoczonymi. – Sektor spożywczy jest obszarem, który UE powinna chronić w pierwszej kolejności przed konkurencją z USA. Jeżeli Polska, czyli jeden z największych producentów żywności w Europie, nie będzie mieć silnego reprezentanta na forum Wspólnoty, a skonsolidowany urząd ds. kontroli żywności mógłby pełnić taką rolę, to wypracowanie korzystnych dla nas warunków umowy ze Stanami Zjednoczonymi może być bardzo trudne – tłumaczy prof. Pisula.

- Chyba wszyscy zdajemy sobie sprawę, że rozbicie odpowiedzialności za decyzje w sprawach związanych z nadzorem nad jakością żywności, jej bezpieczeństwem i pozostałymi kwestiami kontroli, jest ogromnie niekorzystne – dodaje.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 618) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH