Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prof. Pisula: Potrzebna jest dyskusja o strukturze przemysłu mięsnego w Polsce

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 03-11-2017, 17:57
Prof. Pisula: Potrzebna jest dyskusja o strukturze przemysłu mięsnego w Polsce
prof. dr hab. Andrzej Pisula, ekspert SRW RP (fot. PTWP)

- ASF wymusi likwidację gospodarstw, których właściciele nie chcą wprowadzać zasad bioasekuracji. To kosztuje, a małe hodowle nie są w stanie zapewnić określonego standardu - mówi prof. dr hab. Andrzej Pisula, ekspert Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP.

Jak mówi prof. Pisula, jakość mięsa w Polsce jest taka sama jak w Danii, Niemczech, Holandii czy Belgii.

- Tylko że Dania produkuje wieprzowinę w stu procentach w oparciu o tucz nakładczy, podobnie Hiszpania. Który polski hodowca, czy właściciel chlewni z 1000 prosiąt uzyskuje 20 tys. zł dochodu netto po odliczeniu kosztów? Żaden z rolników takiego zysku nie ma i to jest odpowiedź. A ci, którzy uczestniczą na Zachodzie w tuczu nakładczym na rzecz wielkich firm, taki zysk uzyskują - dodał.

Prof. Pisula uzupełnił, że choć jakość polskiego mięsa jest taka sama jak w krajach zachodnioeuropejskich, na rodzimym rynku znajduje się bardzo dużo mięsa z wadami technologicznymi.

- To powoduje, że jakość odczuwana przez konsumenta jest gorsza. W przetwórstwie próbujemy tę jakość nadrobić dodatkami funkcjonalnymi, które uzupełniają wodochłonność i poprawiają kruchość. Natomiast w przypadku mięsa kulinarnego różnice w jakości ujawniają się przy obróbce termicznej. Mięso, podobnie jak każdy produkt, kupujemy oczami. Nie widzimy np. wycieku, bo mięso leży na tzw. pampersie. Wszyscy w jakiś sposób staramy się przedstawić nasz produkt jako lepszy niż jest on w rzeczywistości - dodał.

Prof. Pisula odniósł się także do opublikowanego w październiku raportu Najwyższej Izby Kontroli. W ocenie NIK podczas uboju i transportu zwierząt gospodarskich nie zawsze przestrzegano przepisów o ochronie zwierząt. Inspekcja Weterynaryjna oraz Inspekcja Transportu Drogowego ujawniły nieprawidłowości w co piątej ubojni oraz w co setnym pojeździe przewożącym zwierzęta. (czytaj więcej)

- Raport NIK mówi o tym, że z 16 mln ubijanych świń milion nie był poddany badaniu weterynaryjnemu. Jest to różnica między liczbą wykonanych badań na obecność włośni a liczbą ubitych świń według ARiMR, czyli tzw. zdjętych numerków z hodowli. Ten raport przeszedł zupełnie bez echa ze strony ministerstwa. Jest przyzwolenie na tego rodzaju działania - dodał.

Czytaj też:

Branża nie chce informować konsumentów o tym, jak rozpoznać dobrej jakości mięso

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • RSD 03-11-2017, 19:02:
Wszystko dobrze, ale mi jako konsumentowi nie zależy na wodochlonności i wydajności. Najchętniej jadłbym wieprzowinę pochodzącą z małej hodowli karmioną nieprzemysłowo. Gotów jestem zapłacić za takie mięso więcej.
Coraz częściej sami robimy wędliny i sami pieczemy chleb. Nie dlatego, że zakłady nie potrafią robić tego lepiej niż my, ale dlatego że nie chcą robić tego lepiej.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 126) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 266)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH