Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Prof. Pisula: Potrzebna jest dyskusja o strukturze przemysłu mięsnego w Polsce

- ASF wymusi likwidację gospodarstw, których właściciele nie chcą wprowadzać zasad bioasekuracji. To kosztuje, a małe hodowle nie są w stanie zapewnić określonego standardu - mówi prof. dr hab. Andrzej Pisula, ekspert Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP.

Prof. Pisula: Potrzebna jest dyskusja o strukturze przemysłu mięsnego w Polsce
prof. dr hab. Andrzej Pisula, ekspert SRW RP (fot. PTWP)

Jak mówi prof. Pisula, jakość mięsa w Polsce jest taka sama jak w Danii, Niemczech, Holandii czy Belgii.

- Tylko że Dania produkuje wieprzowinę w stu procentach w oparciu o tucz nakładczy, podobnie Hiszpania. Który polski hodowca, czy właściciel chlewni z 1000 prosiąt uzyskuje 20 tys. zł dochodu netto po odliczeniu kosztów? Żaden z rolników takiego zysku nie ma i to jest odpowiedź. A ci, którzy uczestniczą na Zachodzie w tuczu nakładczym na rzecz wielkich firm, taki zysk uzyskują - dodał.

Prof. Pisula uzupełnił, że choć jakość polskiego mięsa jest taka sama jak w krajach zachodnioeuropejskich, na rodzimym rynku znajduje się bardzo dużo mięsa z wadami technologicznymi.

- To powoduje, że jakość odczuwana przez konsumenta jest gorsza. W przetwórstwie próbujemy tę jakość nadrobić dodatkami funkcjonalnymi, które uzupełniają wodochłonność i poprawiają kruchość. Natomiast w przypadku mięsa kulinarnego różnice w jakości ujawniają się przy obróbce termicznej. Mięso, podobnie jak każdy produkt, kupujemy oczami. Nie widzimy np. wycieku, bo mięso leży na tzw. pampersie. Wszyscy w jakiś sposób staramy się przedstawić nasz produkt jako lepszy niż jest on w rzeczywistości - dodał.

Prof. Pisula odniósł się także do opublikowanego w październiku raportu Najwyższej Izby Kontroli. W ocenie NIK podczas uboju i transportu zwierząt gospodarskich nie zawsze przestrzegano przepisów o ochronie zwierząt. Inspekcja Weterynaryjna oraz Inspekcja Transportu Drogowego ujawniły nieprawidłowości w co piątej ubojni oraz w co setnym pojeździe przewożącym zwierzęta. (czytaj więcej)

- Raport NIK mówi o tym, że z 16 mln ubijanych świń milion nie był poddany badaniu weterynaryjnemu. Jest to różnica między liczbą wykonanych badań na obecność włośni a liczbą ubitych świń według ARiMR, czyli tzw. zdjętych numerków z hodowli. Ten raport przeszedł zupełnie bez echa ze strony ministerstwa. Jest przyzwolenie na tego rodzaju działania - dodał.

Czytaj też:

Branża nie chce informować konsumentów o tym, jak rozpoznać dobrej jakości mięso

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Andrzej Pisula RSS ALERT    /    Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP RSS ALERT    /    wieprzowina RSS ALERT    /    mięso kulinarne RSS ALERT    /    mięso RSS ALERT    /    NIK RSS ALERT    /    ASF RSS ALERT

KOMENTARZE (1)

  • RSD 2017-11-03 19:02:44
    Wszystko dobrze, ale mi jako konsumentowi nie zależy na wodochlonności i wydajności. Najchętniej jadłbym wieprzowinę pochodzącą z małej hodowli karmioną nieprzemysłowo. Gotów jestem zapłacić za takie mięso więcej. Coraz częściej sami robimy wędliny i sami pieczemy chleb. Nie dlatego, że zakłady nie potrafią robić tego lepiej niż my, ale dlatego że nie chcą robić tego lepiej.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.161.71.188
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku

Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.