Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Prof. Pisula: Rentowność zakładów mięsnych będzie nadal malała

Decyzje o rozszerzeniu możliwości ubojów gospodarczych działają na szkodę przemysłu mięsnego - mówi serwisowi portalposzywczy.pl prof. dr hab. Andrzej Pisula z Zakładu Technologii Mięsa SGGW.

Prof. Pisula: Rentowność zakładów mięsnych będzie nadal malała

W przekonaniu Andrzeja Pisuli, rentowność zakładów mięsnych w przyszłym roku raczej nie wzrośnie a dalej będzie nieznacznie malała. - Chyba, że dojdzie do zamknięcia szeregu zakładów nie spełniających wymagań UE a pozostałe w znacznie większym stopniu wykorzystają swoje moce produkcyjne i tym samym ograniczą "koszty stałe" - zaznacza prof. Pisula. - Ale na takie decyzje, zapowiadane w pierwszej połowie 2009 r., raczej nie można liczyć - dodaje.

Zapytany o prognozy eksportu mięsa na 2011 r., profesor podkreśla, że największe możliwości wzrostu ma mięso drobiowe. - Wołowinę eksportujemy prawie całą. Potwierdzają to dane IERiGŻ zawarte w tabeli o spożyciu mięsa w gospodarstwach domowych. Spożycie krajowe mięsa wołowego to nie wiele ponad 1.6 kg na osobę rocznie - wskazuje Andrzej Pisula. - W przypadku wieprzowiny, powstały deficyt około 300 tys. ton będzie przy wzroście produkcji stopniowo zmniejszany a dopiero potem przeznaczany na sprzedaż poza granicę Polski - zapowiada ekspert.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Andrzej Pisula RSS ALERT    /    mięso RSS ALERT    /    wołowina RSS ALERT    /    wieprzowina RSS ALERT    /    drób RSS ALERT

KOMENTARZE (6)

  • sdf 2010-12-21 17:33:42
    co ma byc jak za stalina
  • jeż 2010-12-22 16:42:24
    To właśnie za Stalina i Hitlera próbowano już wytruć polaków ; to czego im się nie udało robią teraz korporacje handlowe z pazernymi producentami żywności;
  • jeż 2010-12-22 16:45:01
    gdzie podział się moj pierwszy komentaż
  • jeż 2010-12-22 16:46:09
    gdzie podział się mój pierwszy komentaż
  • jeż 2010-12-22 16:49:10
    moderator nie manipuluj ; przywróć mój pierwszy komentarz

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.85.10.62
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.