REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Prof. Pisula: Sieci wymuszają dodatkowe opłaty od zakładów mięsnych

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 25-07-2015, 16:47
Prof. Pisula: Sieci wymuszają dodatkowe opłaty od zakładów mięsnych
prof. dr hab. Andrzej Pisula (fot. PTWP)

Najtrudniejszą barierą do przezwyciężenia w kontaktach zakładów mięsnych z sieciami handlowymi są monopolistyczne działania tych ostatnich, szczególnie w zakresie przygotowywania umów i wymuszania dodatkowych opłat za wprowadzenie towaru do sprzedaży  - ocenia prof. dr hab. Andrzej Pisula.

REKLAMA

Profesor zwraca uwagę, że szczególnie słabą pozycję negocjacyjną mają pojedyncze średnie i małe zakłady mięsne, które  nie podejmują prób łączenia się w bardziej lub mniej formalne związki, takie jak np. klastry.

- W okresie ostatnich kilku lat nastąpił w Polsce rozwój sklepów dyskontowych a udział nowoczesnej dystrybucji w obrocie produktami mięsnymi wzrósł do ok. 50 proc. Taki udział sprzedaży poprzez sieci handlowe realizują głównie duże i średniej wielkości zakłady, czyli te produkujące powyżej 50 ton na dobę – komentuje Andrzej Pisula. - Natomiast im mniejsza produkcja dobowa zakładu, tym większa część produkcji, a w szeregu przypadków jej całość, jest sprzedawana w tradycyjnych sklepach – zaznacza. 

KOMENTARZE: (6)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • adw. Dariusz Wasser 29-07-2015, 12:07:
Tego typu opłaty można stosunkowo prosto i tanio odzyskać. Z mojego doświadczenia wynika, że w przeważającej mierze sądy zasądzają ich zwrot na rzecz dostawców wraz z należnymi odsetkami (dotyczy to głównie opłat marketingowych, gazetek itp.). Jeśli chodzi o premie/bonusy od obrotu, to trzeba się trochę bardziej postarać ale i w tym przypadku można liczyć na ich zwrot. Generalnie pobieranie tzw. opłat półkowych jest zakazanym ustawowo czynem nieuczciwej konkurencji.
  • Gość 28-07-2015, 10:39:
10 tys. za półkę? To dość niewiele. Doświadczenie pokazuje, że półkowe potrafi niekiedy sięgnąć i kilkuset tys. zł. Ciekawi mnie tylko, ilu producentom udało się cokolwiek z tego odzyskać
  • Kajman 27-07-2015, 15:12:
Żadna nowość , już dawno zatrudnieni w sieciach polscy zarządcy grzecznie pomagali zdobyć wejście za kasę / Makro ,Kaufland /.

Średnia cna za półkę wynosiła 10 tys zł .

Zobacz wszystkie komentarze (6)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 618) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH