Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prof. Pisula: Spada opłacalność produkcji wieprzowiny. Systemy jakości mogą to zmienić

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 21-02-2012, 10:53
Prof. Pisula: Spada opłacalność produkcji wieprzowiny. Systemy jakości mogą to zmienić
Andrzej Pisula z Zakładu Technologii Mięsa SGGW (fot. Pawel Pawlowski, zelaznastudio.pl)

Programy rozwoju branży mięsnej muszą uwzględniać wymagania kupujących zarówno w zakresie ilości, jak i jakości. Dlatego systemy jakości mogą być bardzo pomocne w opracowaniu strategii rozwoju produkcji wieprzowiny w Polsce - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Andrzej Pisula z Zakładu Technologii Mięsa SGGW.

- W ostatnim czasie w Polsce rośnie zainteresowanie hodowlą gęsi, jak również rośnie spożycie gęsiny. Czy można się spodziewać, że ten trend utrzyma się przez dłuższy czas?

- Produkcja gęsi jest i będzie niewielkim urozmaiceniem oferty mięsa kulinarnego. Jest produkcją sezonową skierowaną głównie na rynek niemiecki. Dodatkowym efektem ekonomicznym jest możliwość pozyskiwania pierza, którego głównym odbiorcą jest rynek japoński. W obu przypadkach, zarówno rynku niemieckiego, jak i japońskiego, decyduje jakość oraz terminowość i wielkość dostaw.

- Jest Pan jednym z autorów systemu jakości mięsa wieprzowego QAFP. Jak w związku tym odbiera Pan zapowiedź ministra rolnictwa o mocniejszym wsparciu dla producentów mięsa w systemach jakości?

- Jestem przekonany, że systemy jakości muszą być wdrożone do praktyki zakładów produkujących żywność. Natomiast kupujący muszą wykorzystać je do selekcji produktów w punktach sprzedaży detalicznej. W przypadku mięsa, zakłady muszą selekcjonować mięso kulinarne o znacznie wyższej jakości, czyli bez wad technologicznych, od mięsa przerobowego, o obniżonej przydatności technologicznej. Od przeszło dwóch lat podnoszę potrzebę dyskusji i uruchomienia działań, głównie przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w zakresie szeroko rozumianego "łańcucha produkcji mięsa wieprzowego" obejmującego wszystkie ogniwa, tzn. producentów żywca, zakłady mięsne, obrót towarowy itp., aby stworzyć program rozwoju na szereg lat. Podejmowane próby (np. przez POLSUS w ramach programu promocji) w jednym z w/w ogniw są znowu powrotem do przeszłości. Unijny wielki projekt "Q-pork chain" kontynuowany przez dwa cykle (ponad 10 lat) jednoznacznie wskazał, że niezbędna jest integracja i konsolidacja całej branży a hasło główne "From pork to farm" jednoznacznie wskazuje , że nie wystarczy wyprodukować, ale trzeba jeszcze produkt dobrze sprzedać.

- Czy zwiększona produkcja mięsa w systemach jakości umocni krajową branżę mięsną?

- Programy rozwoju branży muszą uwzględniać wymagania kupujących zarówno w zakresie ilości, jak i jakości. Dlatego systemy jakości mogą być bardzo pomocne w opracowaniu strategii rozwoju produkcji wieprzowiny w Polsce, ale same bez wsparcia merytorycznego oraz stworzenia programów wspomagających zarówno producentów żywca jak i przetwórców, nie zmienią obecnej sytuacji. Tymczasem znajdujemy się w momencie zdecydowanego spadku opłacalności produkcji.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • hohoł 21-02-2012, 22:31:
Super pomysły uczonych głupców z tytułami profesorów doprowadziły do tego ,że polska produkcja świń spadła i pokrywa 70% polskiego zapotrzebowania
Wygonić profesorków do łopaty
  • Taxi-gsm 21-02-2012, 11:10:
Rolnictwo, przetwórstwo rolno-spożywcze, to taki dziwny obszar w którym "uczeni w piśmie" od lat ogłaszają, te same prawdy objawione, i co rok i za rok, dwa, lat parę pan Pisula znów zacznie od początku,
bo świat się w kółko kręci chyba, hop aj siup!
..........
"Programy rozwoju branży mięsnej muszą uwzględniać wymagania kupujących zarówno w zakresie ilości, jak i jakości." - :)

ja tam widzę wyraźną korelację między produkcja i jakością telewizorów 3D, a pogłowiem macior i ich prośnością.

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 973) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH