Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prof. Pisula: Stosowanie preparatów dymu wędzarniczego jest coraz popularniejsze

  • Autor: ŁR, portalspozywczy.pl
  • Data: 27-05-2014, 16:21
Prof. Pisula: Stosowanie preparatów dymu wędzarniczego jest coraz popularniejsze
Prof. dr hab. Andrzej Pisula, ekspert Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP (fot. PTWP)

Nowoczesne wędzenie, które zdecydowanie redukuje obecność szkodliwych wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) w przetworach mięsnych, opiera się na zastosowaniu preparatów dymu wędzarniczego. To rozwiązanie jest coraz szerzej wykorzystywane, w tym również przez zakłady w Polsce - tłumaczy prof. dr hab. Andrzej Pisula, ekspert Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP.

Profesor przypomina, że proces produkcji preparatów dymu wędzarniczego został opracowany w Polsce w latach 70. - Można ocenić, że ta technologia jest największym dokonaniem polskiej nauki o żywności w ciągu ostatnich stu lat. Uważam, że jej stosowanie powinno być w kraju propagowane, w przeciwieństwie do idei powrotu do technologii produkcji sprzed 90. lat - podkreśla prof. Pisula. - Upieranie się przy „tradycyjnych" sposobach wędzenia, o których wiadomo, że są szkodliwe dla zdrowia, jest nie tylko nierozsądne, ale utrudnia też promocję polskich przetworów mięsnych na rynkach zagranicznych - dodaje.

Zaznacza również, że nikt nie zabroni entuzjastom tradycyjnego domowego wędzenia, przygotowywać tego rodzaju wyrobów, np. w beczce. - Takie działania są legalne, ale pod jednym warunkiem. Wędzonki muszą być robione wyłącznie na własny użytek. Nie mogą być wprowadzane do obrotu towarowego. Takie przepisy obowiązują w większości krajów - akcentuje ekspert SRW RP. - Jeśli na Komisji Sejmowej zwolennicy wędlin wędzonych tradycyjnie tłumaczą mi, że tego typu wyroby są dobre, bo „tak się robiło kiedyś"; odpowiadam im, że kiedyś nie było instytutów onkologicznych. Nikt nie badał przyczyn powstawania raka. Ponieważ dziś posiadamy znaczącą wiedzę w tym zakresie, możemy uniknąć błędów popełnianych w przeszłości - zauważa prof. Pisula.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (8)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • poznaj i potem się wypowiadaj 27-07-2017, 11:21:
Preparat dymu wędzarniczego to po prostu dym wędzarniczy rozpuszczony w wodzie. Nie ma w tym żadnej sztuczności. Jest on zdrowszy od samego dymu wędzarniczego w naturalnej postaci ponieważ w wodzie nie rozpuszczają się najbardziej szkodliwe substancje zawarte w dymie. Tych, którzy uważają, że to chemia zapytam: A czy dym z ogniska to nie jest chemia?? Jeśli to samo zdrowie i natura to wsadźcie głowe w dym nad ogniskiem i poinhalujcie się tym... Nie macie pojęcia o czym piszecie ale oczywiście to wy macie rację a nie profesor...
  • XDXD 06-06-2014, 13:47:
Panie profesorze ale pan BZDURY opowiada!!!
  • xdc 02-06-2014, 11:16:
Przeciez "dym w płynie" to same chemikalia!!! Gdzie tu mowa o zdrowiu?

Zobacz wszystkie komentarze (8)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 433) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH