Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prof. Pisula: Stosowanie preparatów dymu wędzarniczego jest coraz popularniejsze

  • Autor: ŁR, portalspozywczy.pl
  • Data: 27-05-2014, 16:21
Prof. Pisula: Stosowanie preparatów dymu wędzarniczego jest coraz popularniejsze
Prof. dr hab. Andrzej Pisula, ekspert Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP (fot. PTWP)

Nowoczesne wędzenie, które zdecydowanie redukuje obecność szkodliwych wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) w przetworach mięsnych, opiera się na zastosowaniu preparatów dymu wędzarniczego. To rozwiązanie jest coraz szerzej wykorzystywane, w tym również przez zakłady w Polsce - tłumaczy prof. dr hab. Andrzej Pisula, ekspert Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP.

Profesor przypomina, że proces produkcji preparatów dymu wędzarniczego został opracowany w Polsce w latach 70. - Można ocenić, że ta technologia jest największym dokonaniem polskiej nauki o żywności w ciągu ostatnich stu lat. Uważam, że jej stosowanie powinno być w kraju propagowane, w przeciwieństwie do idei powrotu do technologii produkcji sprzed 90. lat - podkreśla prof. Pisula. - Upieranie się przy „tradycyjnych" sposobach wędzenia, o których wiadomo, że są szkodliwe dla zdrowia, jest nie tylko nierozsądne, ale utrudnia też promocję polskich przetworów mięsnych na rynkach zagranicznych - dodaje.

Zaznacza również, że nikt nie zabroni entuzjastom tradycyjnego domowego wędzenia, przygotowywać tego rodzaju wyrobów, np. w beczce. - Takie działania są legalne, ale pod jednym warunkiem. Wędzonki muszą być robione wyłącznie na własny użytek. Nie mogą być wprowadzane do obrotu towarowego. Takie przepisy obowiązują w większości krajów - akcentuje ekspert SRW RP. - Jeśli na Komisji Sejmowej zwolennicy wędlin wędzonych tradycyjnie tłumaczą mi, że tego typu wyroby są dobre, bo „tak się robiło kiedyś"; odpowiadam im, że kiedyś nie było instytutów onkologicznych. Nikt nie badał przyczyn powstawania raka. Ponieważ dziś posiadamy znaczącą wiedzę w tym zakresie, możemy uniknąć błędów popełnianych w przeszłości - zauważa prof. Pisula.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (7)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • XDXD 06-06-2014, 13:47:
Panie profesorze ale pan BZDURY opowiada!!!
  • xdc 02-06-2014, 11:16:
Przeciez "dym w płynie" to same chemikalia!!! Gdzie tu mowa o zdrowiu?
  • Ciekawy 29-05-2014, 11:22:
Może dlatego, że to nieprawda? A może nikt nie chce być podany do sądu za niepoparte niczym insynuacje?

Zobacz wszystkie komentarze (7)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 820) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH