REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Prof. Pisula: Tanie wędliny mają coraz gorszą jakość

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 11-02-2011, 12:37
Prof. Pisula: Tanie wędliny mają coraz gorszą jakość
Na fot. prof. dr hab. Andrzej Pisula z Zakładu Technologii Mięsa SGGW

W tym roku rynek wędlin wysokogatunkowych ma szansę rozwijać się szybciej niż w poprzednim, ale w dalszym ciągu będzie to poniżej 8,5 kg na osobę rocznie - mówi serwisowi portalspozywczy.pl prof. dr hab. Andrzej Pisula z Zakładu Technologii Mięsa SGGW.

REKLAMA

Profesora niepokoi coraz gorsza jakość przetworów najtańszych, czyli wysokowydajnych, produkowanych z surowca najniższej jakości, np. MOMu, i ze znacznym udziałem dodatków funkcjonalnych. - W większości zakładów udział grupy przetworów wysokogatunkowych nie przekracza 10 proc. i nie będzie wzrastał - prognozuje Pisula. - Coraz częściej zakłady wybierają asortymenty, które dobrze się sprzedają w regionie ich sprzedaży. Dążą do specjalizacji, co należy uznać za zjawisko bardzo pozytywne - ocenia.

Dodaje, że dla wielu zakładów produkcja przetworów z "wyższej półki" nie jest źródłem nadzwyczajnych dochodów a wynika raczej z potrzeby wypracowania opinii kupujących o jakości przetworów z danego zakładu. - Chodzi o "wyrobienie marki" - tłumaczy.

Które gałęzie segmentu wędlin premium będą rosnąć najszybciej? - Przez najbliższe 10-15 lat zdecydowanie wyroby tradycyjne, aż do naturalnego "osłabienia" pamięci konsumentów o jakości dawnych, tradycyjnych polskich przetworów mięsnych - mówi Andrzej Pisula. - Następnie produkty "żywności wygodnej". Produkty ekologiczne, koszerne itp. nie przekroczą poziomu 2-3 proc. ogólnej sprzedaży - zaznacza.

Zwraca też uwagę, że obecnie dużo się mówi o produktach pro-zdrowotnych, ale zdaniem profesora - na razie to tylko "propaganda".

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (23 371) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH