Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Prof. Pisula: Tanie wędliny mają coraz gorszą jakość

W tym roku rynek wędlin wysokogatunkowych ma szansę rozwijać się szybciej niż w poprzednim, ale w dalszym ciągu będzie to poniżej 8,5 kg na osobę rocznie - mówi serwisowi portalspozywczy.pl prof. dr hab. Andrzej Pisula z Zakładu Technologii Mięsa SGGW.

Prof. Pisula: Tanie wędliny mają coraz gorszą jakość
Na fot. prof. dr hab. Andrzej Pisula z Zakładu Technologii Mięsa SGGW

Profesora niepokoi coraz gorsza jakość przetworów najtańszych, czyli wysokowydajnych, produkowanych z surowca najniższej jakości, np. MOMu, i ze znacznym udziałem dodatków funkcjonalnych. - W większości zakładów udział grupy przetworów wysokogatunkowych nie przekracza 10 proc. i nie będzie wzrastał - prognozuje Pisula. - Coraz częściej zakłady wybierają asortymenty, które dobrze się sprzedają w regionie ich sprzedaży. Dążą do specjalizacji, co należy uznać za zjawisko bardzo pozytywne - ocenia.

Dodaje, że dla wielu zakładów produkcja przetworów z "wyższej półki" nie jest źródłem nadzwyczajnych dochodów a wynika raczej z potrzeby wypracowania opinii kupujących o jakości przetworów z danego zakładu. - Chodzi o "wyrobienie marki" - tłumaczy.

Które gałęzie segmentu wędlin premium będą rosnąć najszybciej? - Przez najbliższe 10-15 lat zdecydowanie wyroby tradycyjne, aż do naturalnego "osłabienia" pamięci konsumentów o jakości dawnych, tradycyjnych polskich przetworów mięsnych - mówi Andrzej Pisula. - Następnie produkty "żywności wygodnej". Produkty ekologiczne, koszerne itp. nie przekroczą poziomu 2-3 proc. ogólnej sprzedaży - zaznacza.

Zwraca też uwagę, że obecnie dużo się mówi o produktach pro-zdrowotnych, ale zdaniem profesora - na razie to tylko "propaganda".

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Andrzej Pisula RSS ALERT    /    SGGW RSS ALERT    /    wędliny RSS ALERT    /    wędliny premium RSS ALERT    /    wędliny economy RSS ALERT    /    MOM RSS ALERT    /    wędliny pro-zdrowotne RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.236.145.124
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.