Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prof. Pisula: W najtrudniejszej sytuacji są zakłady mięsne średniej wielkości

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 15-10-2011, 15:32
Prof. Pisula: W najtrudniejszej sytuacji są zakłady mięsne średniej wielkości
prof. dr hab. Andrzej Pisula z Zakładu Technologii Mięsa SGGW (fot. portalspozywczy.pl, Paweł Pawłowski/ŻelaznaStudio)

Proces upadłości zakładów następuje stopniowo i dotyczy głównie zakładów średniej wielkości. Duże, wielozakładowe przedsiębiorstwa w wyniku konsolidacji i specjalizacji radzą sobie dobrze. Małe zaklady przetwórcze działające regionalnie, w oparciu o własne sklepy firmowe, stosunkowo dobrze dają sobie radę w konkurencji z pozostałymi - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl prof. dr hab. Andrzej Pisula z Zakładu Technologii Mięsa SGGW.

- Jakie jest wykorzystanie mocy produkcyjnych w branży mięsnej?

- W mojej ocenie wykorzystywane jest około 50 proc. mocy ubojowych i około 80 proc. mocy przerobowych, liczone na jedną zmianę. Kilkanaście zakładów pracuje na 2,5-3 zmiany. Wiele zakladów prowadzi uboje 2-3 dni w tygodniu. Oczywiście, że za trzecią zmianę nie można uważać dystrybucji produktów.

- Czy osłabienie gospodarki przełoży się na wzrost upadłości w przemyśle mięsnym? 

- Proces upadłości zakładów następuje stopniowo i dotyczy głównie zakładów średniej wielkości. Duże, wielozakładowe przedsiębiorstwa w wyniku konsolidacji i specjalizacji radzą sobie dobrze. Małe zaklady przetwórcze działające regionalnie, w oparciu o własne sklepy firmowe, stosunkowo dobrze dają sobie radę w konkurencji z pozostałymi. Bardzo specyficzna sytuacja jest w uboju bydła. W wyniku skupu bezpośrednio od hodowców, właściciele małych ubojni przechwytuja marżę w wysokości 15-20 proc., co pozwala na zrekompensowanie strat wynikajacych z małych ubojów a tym samym wysokich kosztów stałych. Małe ubojnie trzody chlewnej mogą dalej działać tylko w wyniku niefortunnych decyzji Ministerstwa Rolnictwa o rozszerzeniu ubojów gospodarczych oraz o zaniechaniu zamykania zakładów nie spełniajacych wymagań technicznych i sanitarnych UE.

- Co jeszcze będzie determinować rynek mięsa?

- Jak wykazały ostatnie 3 lata, przy braku produktów mięsnych produkowanych w Polsce, natychmiast uruchamiany jest zakup w krajach sąsiednich. Rynek musi sprostać popytowi. Tym samym jedyną możliwością jest konsolidacja i specjalizacja. W warunkach polskich niezwykle trudno jest przekonać o konieczności konsolidacji "pionowej" (hodowcy, przetwórcy, obrót towarowy), ale są już pierwsze pozytwne "rodzime" przykłady.

Podobał się artykuł? Podziel się!
Proces wytoczony... mięsu POPRZEDNI ARTYKUŁ

Proces wytoczony... mięsu

KOMENTARZE: (4)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • profesor 02-11-2011, 10:34:
Chyba nic bardziej firmom "średnim" nie szkodzi niż te głupawe wypwiedzi Pana Pisuli i Pana Barańskiego ...
  • z branży ale mięsnej..... 19-10-2011, 17:41:
zawiść branżowa przemawia przez komentatora . Star Peck stanowi przykład specjalizacji produktowej tak "popularnej " w branży i stanowi uzupełnienie oferty Grupy.
  • z branży.... 18-10-2011, 17:26:
Z tą konsolidacją i przejęciami może być różnie przykład z życia wzięty Star Peck kupiony przez Państwa Tarczyńskich - chybiona inwestycja! Rok czasu męczarni z produktami, których i tak rynek na nowo nie zaakceptował. Więc należy uważać co kupować i co przejmować.

Zobacz wszystkie komentarze (4)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 340) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH