REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Prof. Pisula: W sprawie afery solnej potrzebna jest dogłębna analiza

  • Autor: ŁR, portalspozywczy.pl
  • Data: 27-02-2012, 15:09
Prof. Pisula: W sprawie afery solnej potrzebna jest dogłębna analiza

Zanim ktokolwiek zacznie wydawać jakiekolwiek oceny i „wyroki" w sprawie tzw. afery solnej, konieczna wydaje się dogłębna analiza składu chemicznego oferowanej soli. Trzeba więc czekać cierpliwie na wyniki badań, zarówno jakościowych jak i ilościowych, zlecone przez Prokuraturę i PZH. Bez analizy tych wyników wydawanie opinii i ferowanie wyroków może się okazać niezwykle groźne dla przyszłości całego polskiego przemysłu spożywczego - apeluje prof. dr hab. Andrzej Pisula z Zakładu Technologii Mięsa SGGW.

REKLAMA

W trakcie wydobywania soli, np. w Kłodawie, uzyskuje sie kopalinę o różnym składzie chemicznym. Surowiec najczystszy jest wykorzystywany do produkcji soli spożywczej (kamiennej, warzonki itp.), a pozostały do produkcji soli technicznej o różnym zastosowaniu (garbarstwo, produkcja nawozów czy soli drogowej itp.). - W pierwszych doniesieniach prasowych na temat wykrytej tzw. afery solnej podawano informacje o sprzedawaniu soli drogowej jako spożywczej. Ten typ soli zawiera dodatek, tzw. antyzbrylacz E-536 (żelazocyjanek potasu) w ilości 40 mg/kg. Ten sam E-536 stosowany jest w szeregu sypkich produktów spożywczych, w tym w soli kuchennej („dodatek poniżej 10 mg/kgl"). Wg. PZH można go dodawać w ilości 20 mg/kg. Tym samym w soli drogowej jest go dwukrotnie więcej - tłumaczy Andrzej Pisula.

Czy jest on niebezpieczny dla zdrowia konsumenta przetworów mięsnych? - Dzienne dopuszczalne spożycie (ADI) E-536 wynosi 0,025 mg na kg masy ciała. Przeciętny Polak o masie ciała 60 kg może spożyć bezpiecznie 1,5 mg E-536 (to i tak podawane jest z olbrzymim, dziesięciokrotnym marginesem bezpieczeństwa) - podkreśla profesor. - Zakładając, że spożywamy rocznie 75 kg mięsa i przetworów, w tym 35 kg przetworów (43 proc. całego spożycia) to dzienne spożycie wynosi około 100 g. W tych przetworach jest 3 g soli. Uwzględniając wcześniejsze dane (40 mg/kg E-536 w soli drogowej) to spożycie produktów z jej dodatkiem spowodowało pobranie przez średniego konsumenta o masie ciała 60 kg 0,12 mg E-536 (10 krotnie mniej niż ADI) - dodaje.

- W trakcie konferencji prasowej (w południe 27 lutego) wszystkie strony, czyli Prokuratura, Policja i PZH, mówiły jednak nie o żelazocyjanku, ale o siarczanie sodu. W moim przekonaniu może on pochodzić z zanieczyszczeń w soli kopalnianej; nie mam danych o jego ADI. Jest on stosunkowo drogi i jego świadomy dodatek jest nieuzasadniony ekonomicznie - zaznacza prof. Pisula.

Zwraca uwagę, że bardzo istotnym faktem jest, że wszystkie wypowiadające się podczas konferencji strony stwierdzały, że zakłady przemysłu spożywczego: mięsne, rybne, mleczarskie oraz piekarnicze, nie wiedziały, że stosują sól przemysłową. - Kupowały ją w tej samej cenie, jak sól spożywczą - akcentuje profesor. - Zasięg terytorialny stosowania oszukanej soli jest prawdopodobnie ograniczony - uspokaja.

KOMENTARZE: (6)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Obywatel 05-03-2012, 12:41:
Pan profesor już kiedyś, w podobny sposób, próbował "ciemnej masie" tłumaczyć aferę w Constarze(dla przypomnienia odświeżanie wędlin), fakt faktem ta sól odpadowa nie miała prawa wejść do łańcucha pokarmowego człowieka. To nie podlega dyskusji, nie zależnie od tego czy jest szkodliwa czy nie. Panie profesorze bardzo proszę nie kompromitować środowiska naukowego.
Moim zdaniem trzeba przeprowadzić eksperyment, w którym należy wyprodukować próbki żywności z dodatkiem soli odpadowej i w tych produktach rzetelnie oznaczyć zawartość zanieczyszczeń chemicznych, uwzględniając fakt, że do różnych produktów stosowany jest różny dodatek soli.
Obywatele mają prawo do rzetelnej informacji, no chyba że się mylę i nić się w Polsce nie zmieniło po roku 89...
  • analiza 01-03-2012, 15:55:
no przeciez analizowac mozna wszystko,opamietajcie sie co za bzdury opowiadacie ludziom ,widocznie rozróżnienie soli czemus słuzy,przeciez narkoman po pierwszym narkotyzowaniu sie tez dobrze sie czuje a co sie dzieje po dłuzszym stosowaniu,Panie Profesorze jestesmy ludzmi i nikt nie bedzie nas faszerowac bez naszej zgody nawet sola o ktorej skutkach niby nie ma mowy? to na etykietach skladu surowcowego powinno byc napisane sol drogowa,sol drogowa,sol drogowa,sol drogowa...a napisane jest spozywcza
  • konsument 28-02-2012, 14:51:
Pstry rzadziej zaglądał do słownika ortograficznego, a już na pewno nie na bieżąco

Zobacz wszystkie komentarze (6)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (10 004) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH