Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prof. Pisula: Wiele zakładów mięsnych ma problemy z utrzymaniem się na rynku

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 03-10-2012, 16:25
Prof. Pisula: Wiele zakładów mięsnych ma problemy z utrzymaniem się na rynku
Andrzej Pisula z Zakładu Technologii Mięsa SGGW

Mimo braku twardych danych, można zakładać, że obecnie w branży mięsnej funkcjonuje prawdopodobnie między 2200 a 2300 zakładów. Jest oczywiste, że szereg z nich ma duże problemy w utrzymaniem się na rynku, oraz zachowaniem płynności finansowej - mówi prof. dr hab. Andrzej Pisula z Zakładu Technologii Mięsa SGGW.

W Polsce funkcjonuje ok. 100 tys. punktów sprzedaży mięsa. - Biorąc pod uwagę, że przy jednym stoisku pracuje zazwyczaj kilka osób, warto zdać sobie sprawę jak znacząco duże jest zatrudnienie w handlu mięsem i przetworami mięsnymi. Tymczasem tych blisko 400 tys. ludzi jest kompletnie nieprzygotowanych do sprzedaży mięsa. Nie rozumieją oni, co dzieje się z mięsem w czasie ekspozycji w ladach chłodniczych. Olbrzymie problemy stwarza też należyte przygotowanie łańcucha dostawczego - zwraca uwagę prof. Pisula. - Jest jasne, że im większa skala produkcji w zakładzie, tym bardziej jego strategia będzie się opierała na współpracy z sieciami handlowymi, w których producent mięsa, bądź wędlin nie ma wpływu na przeszkolenie personelu. Natomiast im mniejszy zakład, tym większą rolę w dystrybucji jego wyrobów odgrywają własne sieci sklepów. Przodownicy w tym zakresie posiadają sieci sklepów mięsnych liczące nawet ponad 100 sklepów - dodaje.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (8)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Smolar 10-10-2012, 09:59:
Człowieku ich na emeryturę, zasłużyłeś na nią już w "komunie" i nie pleć farmazonów !!! Nie idzie tego słuchać, przestanę zaglądać na ten portal, jak będzie się wypowiadał ten Pan, pseudo fachowiec !!!
  • Swiniarek 08-10-2012, 09:02:
Proszę o przykład zakładu mięsnego który ma sieć ponad 1000 własnych placówek handlowych.
  • on 07-10-2012, 19:49:
ten człowiek chyba wrócił z kosmosu i nie wie co mówi i nie do końca zna sprawę zakładów mięsnych , a po drugie jak tak będą faszerować wyroby chemią to naprawdę zostaną tylko tacy , co nie karmią ludzi chemię , tłuszczem i barwnikami i najgorszymi gatunkami mięsa a cena jak za luksusowe wyroby

Zobacz wszystkie komentarze (8)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 346) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH