Prof. Pisula: Wzrośnie spożycie wędlin premium, spadnie wysokowydajnych

Prawdopodobnie już w 2011 przywrócona zostanie tendencja wzrostu spożycia przetworów z "wyższej półki", natomiast spadku wysokowydajnych - prognozuje dla serwisu portalspozywczy.pl prof. dr hab. Andrzej Pisula z Zakładu Technologii Mięsa SGGW.
POWIĄZANE TEMATY
Jest to zgodne z trendami w UE i zaleceniami żywieniowców. - W prowadzonych kampaniach promocji mięsa wieprzowego i wołowego na pierwszy plan powinna być postawiona informacja o bardzo niskiej zawartości tłuszczu w mięsie wieprzowym kulinarnym. Waha się ona między 1-6 proc. w takich elementach jak: schab, mięso od szynki i łopatki, karkówka czy polędwiczka - zwraca uwagę Andrzej Pisula.
Czy w przyszłym roku wzrośnie pogłowie trzody? - Dla mnie jest oczywistym, że do momentu kiedy MRiRW nie zrozumie, że ponad 70 proc. tuczników produkowane jest w ok. 80 tys. wyspecjalizowanych w hodowli świń gospodarstw, i nie podejmie działań ułatwiających im tą działalność, zwracając mniejszą uwagę na drobnotowarowe gospodarstwa, to zwiększenie produkcji będzie trudne - mówi profesor. - Oczywiście może zdarzyć się cud, np. bardzo dobre zbiory pasz w 2011 r. - zaznacza.


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
KOMENTARZE: (9)
Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!
Zobacz wszystkie komentarze (9)