Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prof. Pisula: Wzrośnie spożycie wędlin premium, spadnie wysokowydajnych

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 22-12-2010, 14:09
Prof. Pisula: Wzrośnie spożycie wędlin premium, spadnie wysokowydajnych

Prawdopodobnie już w 2011 przywrócona zostanie tendencja wzrostu spożycia przetworów z "wyższej półki", natomiast spadku wysokowydajnych - prognozuje dla serwisu portalspozywczy.pl prof. dr hab. Andrzej Pisula z Zakładu Technologii Mięsa SGGW.

Jest to zgodne z trendami w UE i zaleceniami żywieniowców. - W prowadzonych kampaniach promocji mięsa wieprzowego i wołowego na pierwszy plan powinna być postawiona informacja o bardzo niskiej zawartości tłuszczu w mięsie wieprzowym kulinarnym. Waha się ona między 1-6 proc. w takich elementach jak: schab, mięso od szynki i łopatki, karkówka czy polędwiczka - zwraca uwagę Andrzej Pisula.

Czy w przyszłym roku wzrośnie pogłowie trzody? - Dla mnie jest oczywistym, że do momentu kiedy MRiRW nie zrozumie, że ponad 70 proc. tuczników produkowane jest w ok. 80 tys. wyspecjalizowanych w hodowli świń gospodarstw, i nie podejmie działań ułatwiających im tą działalność, zwracając mniejszą uwagę na drobnotowarowe gospodarstwa, to zwiększenie produkcji będzie trudne - mówi profesor. - Oczywiście może zdarzyć się cud, np. bardzo dobre zbiory pasz w 2011 r. - zaznacza.

CENY HURTOWE

KOMENTARZE: (9)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • zorientowany 28-12-2010, 15:38:
Kiełbasy wysokowydajne! Wprowadzał je m.in. Tatuś Pana Profesora, który był ministrem przemysłu spożywczego w PRL.
Od lat nic się nie zmieniło w procesie wyrobu kiełbas. Ci sami ludzie, te same technologie...
W PRL mówiło się, że do wyrobu kiełbasy potrzebnych jest trzech pracowników:
jeden kręci kiełbasę, a dwóch nosi wodę!
  • hahahhah 28-12-2010, 13:39:
pan Jezus dokonał cudu z 3 ryb zrobił tysiąc .Pan Józef z 300gram mięsa robi 1 kg szynki! to jest cud !
  • YYY 28-12-2010, 11:19:
Tak znaczy to samo. Tyle, że w większym stężeniu jest w MOM niż w mięśniu.

Zobacz wszystkie komentarze (9)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 724) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH