Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Prof. Pisula: Wzrośnie spożycie wędlin premium, spadnie wysokowydajnych

Prawdopodobnie już w 2011 przywrócona zostanie tendencja wzrostu spożycia przetworów z "wyższej półki", natomiast spadku wysokowydajnych - prognozuje dla serwisu portalspozywczy.pl prof. dr hab. Andrzej Pisula z Zakładu Technologii Mięsa SGGW.

Prof. Pisula: Wzrośnie spożycie wędlin premium, spadnie wysokowydajnych

Jest to zgodne z trendami w UE i zaleceniami żywieniowców. - W prowadzonych kampaniach promocji mięsa wieprzowego i wołowego na pierwszy plan powinna być postawiona informacja o bardzo niskiej zawartości tłuszczu w mięsie wieprzowym kulinarnym. Waha się ona między 1-6 proc. w takich elementach jak: schab, mięso od szynki i łopatki, karkówka czy polędwiczka - zwraca uwagę Andrzej Pisula.

Czy w przyszłym roku wzrośnie pogłowie trzody? - Dla mnie jest oczywistym, że do momentu kiedy MRiRW nie zrozumie, że ponad 70 proc. tuczników produkowane jest w ok. 80 tys. wyspecjalizowanych w hodowli świń gospodarstw, i nie podejmie działań ułatwiających im tą działalność, zwracając mniejszą uwagę na drobnotowarowe gospodarstwa, to zwiększenie produkcji będzie trudne - mówi profesor. - Oczywiście może zdarzyć się cud, np. bardzo dobre zbiory pasz w 2011 r. - zaznacza.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Andrzej Pisula RSS ALERT    /    SGGW RSS ALERT    /    branża mięsna RSS ALERT    /    pogłowie RSS ALERT    /    premium RSS ALERT    /    wędliny RSS ALERT    /    wędliny premium RSS ALERT

KOMENTARZE (9)

  • klient 2010-12-22 14:23:14
    ten gość jest niesamowity....odkrywa Amerykę co parę dni ! brawo tzw. \"ekspercie\"
  • Sławomir Adamiak 2010-12-23 10:09:17
    Unia i żywieniowcy mogą sobie prognozować, Zapraszam pana Profesora ,do wędrówki po sklepach mięsnych , tych małych i dużych. Niech zobaczy co przeciętny Polak je z wyrobów wędliniarskich....... a są to: czarne , kaszanka ,salcesony, mielonki , metki , pasty tłuszczowo mięsne, wędzonki niesamowicie doładowane solankami. Panie Profesorze , wszystko zależy od zasobności portfela ! Pana dochody być może , są wystarczające do wybierania grymaszenia , wśród ofert wędlin ,mięs wysokogatunkowych. A bezrobotny , przeciętny pracownik , emeryt może sobie o tym pomarzyć. Pracuję w branży mięsnej od 30 lat . Przeszedłem wszystkie stanowiska od pracownika , brygadzisty , mistrza ,handlowca , dyrektora i właściciela ZMs. Zejdź człowieku na ziemię !
  • Hui Wam Woko 2010-12-23 10:17:22
    Dzisiaj wiele sieci sprzedaje mięso bardzo tanio. Przykłady łopatka 7,99, schab 10,90, Szynka 8,99. Wiem, że to mięso z importu najczęściej (Hiszpania) szajsowatej jakości, w dodatku nastrzyknięte. W ten sposób klienci rezygnują z zakupu wędlin nawet tych tańszych na rzecz mięsa. Cena działa na świadomość zakupową. A teraz gdyby wprowadzić do obrotu wędliny tradycyjne, które poprzez sposób produkcji, wsad muszą kosztować niekiedy 3 razy drożej niż udawana polędwica sopocka to zabija sprzedaż cena. O tym że ludzie szukają tradycyjnych wyrobów, bo mają już dość marketowego chłamu można się przekonać wchodząc na Allegro, gdzie są sprzedawane wędliny domowe. Nawet czasem nie myśląc o ryzyku. Nie wiadomo skąd pochodzi mięso, w jakich warunkach było przechowywane i przetwarzane, niewiadomo czy producent nie jest chory itp. Pełno tam robionych w domu słoików, bigosów, uszek z grzybami i pierogami itp... Polscy klienci nie są świadomi z czego się robi wędliny. Straszny był dym o odświeżanie wędlin w Constarze. Ale samo odświeżanie to pikuś w porównaniu do tego co się ładuje w pyszne kiełbaski, polędwiece i inne wyroby. Ilu ludzi wie co to jest MOM? Czy wiedzą co może zawierać MOM? Ja unikam jak mogę produktów które zawierają MOM. Edukuję swoje dzieci, najbliższych i znajomych. W Polsce bez świadomości tego, że klienci są normalnie w świecie i legalnie pompowani nadal na święta będziemy się zajadać pseudospockimi polędwicami, pseudoszynką gotowaną itd itp.
  • xxx 2010-12-23 11:55:02
    Co do jakości hiszpańskiego importowanego mięsa to muszę się zgodzić. Natomiast nie wszystko co z importu jest złe. Biorąc pod uwagę szaleństwa i stabilność naszego rynku wieprzowego to niestety czasami trzeba się podeprzeć importem. Proszę mnie oświecić co to jest MOM i co może zawierać ? Uran, Neptun, Pluton ??
  • YYY 2010-12-23 12:18:59
    Proszę bardzo: antybiotyki, sterydy.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.91.71.108
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.